Συγγραφέας

Μαρκοδημητράκης, Μιχαήλ-Χρυσοβαλάντης

Τίτλος

Ζώντας στις ευρωπαϊκές παραμεθορίους: αναπαραστάσεις, ανθρωπιστική εργασία, και ένταξη σε εποχές “κρίσεων” στην Ελλάδα

Πανεπιστήμιο

Bowling Green State University

Έτος

2021

Σύνδεσμος

http://hdl.handle.net/10442/hedi/52416

Περίληψη (Συγγραφέα)

Οι μεταναστευτικές ροές που κορυφώθηκαν κατά την περίοδο της «προσφυγικής κρίσης» του 2015-2016 έχουν ως αποτέλεσμα μακροχρόνιες συνέπειες στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Οι τελευταίες θεωρούνται ως συνοριοφύλακες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φιλτράροντας τους «ανεπιθύμητους» που θεωρούνται ως απειλή για τον ευρωπαϊκό Βορρά, και κατ’ επέκταση τον αποκαλούμενο «δυτικό τρόπο ζωής.» Η διατριβή εξετάζει τις συνθήκες ζωής των εκτοπισμένων και τα συστήματα υποστήριξης που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή παραμεθόριο της Ελλάδας, με μελέτη περίπτωσης την Κρήτη. Ξεκινώντας από αρχειακή εθνογραφία και κειμενική ανάλυση της «κρίσης» σε ένα αποθετήριο ακαδημαϊκού ιδρύματος, η εθνογραφική έρευνα επικεντρώνεται στις εμπειρίες εργαζόμενων στον ανθρωπιστικό τομέα στην Ελλάδα, καθώς και εκτοπισμένων ανθρώπων στο νησί της Κρήτης, όπου διεξάγονται από το 2017 προγράμματα υποδοχής για αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες. Μέσω εθνογραφικών, σε βάθος, συνεντεύξεων με έξι (6) εκτοπισμένα άτομα και είκοσι τέσσερις (24) εργαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα, η διατριβή αναλύει τις απόψεις, εμπειρίες, και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται από εργαζόμενους σε προγράμματα προστασίας και παροχής βοήθειας σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, η πλειοψηφία των οποίων λαμβάνει χώρα στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η διατριβή υπογραμμίζει επίσης ότι η διαρκής στόχευση από τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές αρχές στην κατηγοριοποίηση των αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας επηρεάζει κρατικές πολιτικές και την καθημερινότητα της εργασίας στο πεδίο, διαμορφώνοντας την οπτική των εκτοπισμένων για τον εαυτό τους, τη σχέση τους με τις αρχές, και την τοπική κοινωνία. Η παρούσα έρευνα επισημαίνει ότι στην Ελλάδα η φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι προσωρινή, χωρίς βιώσιμες πολιτικές για το μέλλον, παρά το ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα αναγνωρίζουν ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας θα αυξηθούν στο μέλλον. Η έλλειψη πολιτικών ένταξης έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας ως χώρα-ενδιάμεσο σταθμό για τους εκτοπισμένους ανθρώπους που έρχονται προς την Ευρώπη, προσφέροντας ελάχιστα κίνητρα σε αυτούς για να μείνουν: στις επιτυχημένες περιπτώσεις ένταξης, οι κοινότητες που αναπτύσσονται σε επίπεδο γειτονιάς έχουν κρίσιμης σημασίας ρόλο στην αναπλήρωση συστημικών δυσλειτουργιών.

Λέξεις-Κλειδιά (Συγγραφέα)

Πρόσφυγες, Μετανάστες / στριες, Εκτοπισμένοι, Ξεριζωμένοι, Μετανάστευση, Ελλάδα, Κρήτη, Αιγαίο, Λέσβος, Βία, Ηράκλειο, Μεσόγειος, Κοινωνική εργασία με κοινότητα, Ψηφιακά αρχεία, Εθνογραφία, Ανθρωπιστική εργασία, Αστικός ιστός, Ελληνικά νησιά, Ρατσισμός, Εθελοντές, Παραμεθόριοι, Συνοριογραμμές

Επιβλέπουσες/οντες

Peña Susana
Anagnostou Yiorgos
Gajjala Radhika

Ετικέτες

Μετανάστευση-προσφυγικό, Δίκτυα υποστήριξης-δομές, Νομοθεσία-πολιτικές, Ρατσισμός, Εθνικισμός

Επιστημονικό Πεδίο

Κοινωνιολογία

Παρατηρήσεις

Βιβλιογραφική Αναφορά

Μαρκοδημητράκης Μ.-Χ. (2021). Ζώντας στις ευρωπαϊκές παραμεθορίους: αναπαραστάσεις, ανθρωπιστική εργασία, και ένταξη σε εποχές “κρίσεων” στην Ελλάδα. (Διδακτορική διατριβή). Bowling Green State University, Οχάϊο.