Συγγραφέας
Πολυζωίδου Βαϊανή
Τίτλος
Το αξιόποινο της πορνογραφίας ανηλίκων – άρθρο 348 Α ΠΚ
Πανεπιστήμιο
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Τμήμα Νομικής. Τομέας Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών
Έτος
2015
Σύνδεσμος
http://hdl.handle.net/10442/hedi/43063
Περίληψη (Συγγραφέα)
Σκοπός της διατριβής ήταν η μελέτη του αξιόποινου της πορνογραφίας ανηλίκων: μίας από τις πιο σοβαρές μορφές εγκληματικότητας της σύγχρονης εποχής η οποία έχει ήδη λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και συνεχίζει να εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ειδικότερα επιχειρήθηκε η δογματική διερεύνηση του αξιοποίνου της, η ερμηνευτική προσέγγιση του άρθρου 348 Α ΠΚ και η διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της διάταξης. Πιο αναλυτικά: Το πρώτο μέρος της διατριβής αφιερώνεται στην παρουσίαση του διεθνούς πλαισίου γένεσης του εγκλήματος και μάλιστα συγκριτικά με την εθνική έννομη τάξη. Σκοπός του είναι να καταστεί κατανοητό το θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η ΕΕ και η εθνική έννομη τάξη αντιμετώπισαν το φαινόμενο της παιδικής πορνογραφίας, ώστε στη συνέχεια να αξιολογηθούν τα σημαντικότερα (διεθνή και ευρωπαϊκά) νομικά εργαλεία και να διαπιστωθούν παράλληλα τα προβλήματα του αντίστοιχου εθνικού θεσμικού πλαισίου. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας επιχειρείται ο εντοπισμός της βάσης θεμελίωσης των συμπεριφορών που περιγράφονται στο άρ. 348 Α ΠΚ. Η προσέγγιση των εννόμων αγαθών τα οποία προστατεύονται από μία διάταξη συνιστά άλλωστε την πεμπτουσία δικαιολόγησης κάθε ποινικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό επιλέγεται καταρχάς μία συζήτηση με τις απόψεις που έχουν εκφραστεί ως προς τα προστατευόμενα από την τυποποίηση του εγκλήματος της παιδικής πορνογραφίας έννομα αγαθά ούτως ώστε τελικά να αναδειχθούν τυχόν συγκλίσεις ή αποκλίσεις τους, ενώ μία ειδική ενότητα επιφυλάσσεται στο πλέον αμφισβητούμενο ζήτημα της εικονικής πορνογραφίας (εικονικών αποτυπώσεων). Η θέση της μελέτης ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα διατυπώνεται στο τρίτο κεφάλαιο αυτού του μέρους, όπου επιχειρείται να δοθούν απαντήσεις στο ερώτημα γιατί ένα έννομο αγαθό να προστατεύεται από τη συγκεκριμένη διάταξη –και αντίστροφα ενδεχομένως γιατί κάποιο άλλο δεν προστατεύεται τελικά. Όλα τα παραπάνω επιχειρούνται σε μία παράλληλη προσπάθεια ανάδειξης και των διαφοροποιήσεων των επιμέρους εγκληματικών συμπεριφορών (και συνδυασμών) της διάταξης. Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει (στο μεγαλύτερο μέρος του) την παρουσίαση και ερμηνεία της αξιόποινης συμπεριφοράς του άρ. 348 Α ΠΚ. Έτσι, εδώ προσεγγίζονται κάποιες από τις σημαντικότερες –δογματικά και νομολογιακά- θεματικές του ουσιαστικού ποινικού δικαίου. Στη βάση των πορισμάτων της συγκεκριμένης ανάλυσης επιχειρείται, εξάλλου, τόσο η κριτική προσέγγιση του ισχύοντος δικαίου όσο και η αποτύπωση ειδικότερων προτάσεων για κάθε επιμέρους ζήτημα. Τέλος, στο τέταρτο μέρος ενσωματώνονται οι θέσεις της διατριβής της σε συγκεκριμένες de lege ferenda προτάσεις. Σκοπός αυτών των προτάσεων είναι μία διαφορετική νομοθετική αντιμετώπιση του εγκλήματος, η οποία κινείται ανάμεσα στην εξισορρόπηση της αναγκαίας ποινικής αντιμετώπισης της πορνογραφίας ανηλίκων και της διαφύλαξης του φιλελεύθερου χαρακτήρα του ποινικού δικαίου.
Λέξεις-Κλειδιά (Συγγραφέα)
Πορνογραφία, Παιδί, Ανηλικότητα, Έννομο αγαθό, Ποινικό, Αξιόποινες σεξουαλικές πράξεις
Επιβλέπουσες/οντες
Καϊάφα – Γκμπάντι Μαρία,
Παρασκευόπουλος Νικόλαος,
Συμεωνίδου – Καστανίδου Ελισάβετ
Ετικέτες
πορνογραφία, εγκληματικότητα, νομοθεσία-πολιτικές, δικαιοσύνη-ποινικό σύστημα
Επιστημονικό Πεδίο
Νομική Επιστήμη
Παρατηρήσεις
Βιβλιογραφική Αναφορά
Πολυζωίδου, Β. (2015). Το αξιόποινο της πορνογραφίας ανηλίκων – άρθρο 348 Α ΠΚ. (Διδακτορική διατριβή). Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).