Συγγραφέας

Παπαμιχαήλ Λυκούργος

Τίτλος

“Τέντα-τέντα, μην τους πιάσει η βροχή”: Θλιμμένοι και νοσταλγούντες νεανικοί ανδρισμοί σε συνθήκες εγκλεισμού και αποκλεισμού

Συλλογικός τόμος

Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία και Σπουδές Φύλου, εισαγωγή – επιμέλεια Ειρήνη Αβραμοπούλου, Ελένη Παπαγαρουφάλη

Έκδοση

Τόπος

Σελίδες

135-154

Έτος

2024

Σύνδεσμος

 

Περίληψη

Ο Παπαμιχαήλ, ενώ αναφέρεται στις οδυνηρές συνθήκες στις οποίες έζησαν οι νεαροί πρόσφυγες εν μέσω πανδημικής κρίσης (2019-2022), δεν τους αναπαριστά στην αφήγησή του ως μονομερώς θλιμμένους και νοσταλγούντες νεαρούς άνδρες σε συνθήκες εγκλεισμού και αποκλεισμού. Αντίθετα, προσεγγίζοντας τα ίδια τα καμπ ως «δρώντα» ή, αλλιώς, ως δι-υποκειμενικά και δια-σωματικά συν-αισθηματικά τοπία, αναδεικνύει τις μεταξύ των νεαρών προσφύγων σχέσεις αλληλεγγύης, αγάπης και ελπίδας, με αποτέλεσμα και ο ίδιος, μαζί τους, ως άλλος διαδηλωτής του Μάη του ’68, να διαβεβαιώνει ότι «κάτω από την άσφαλτο υπάρχει παραλία» (Sous les pavés, la plage!) – κι αν όχι παραλία, τουλάχιστον τα ποτάμια και τα ρέματα κοντά στα καμπ όπου κατέφευγαν οι νεαροί για να ακούσουν μουσική μακριά από τα βλέμματα των επιτηρητών/τριών τους. (Απόσπασμα από την Εισαγωγή του τόμου)

Λέξεις-Κλειδιά (Συγγραφέα)

Ετικέτες

Αρρενωπότητα, μετανάστευση – προσφυγικό, βιοπολιτική, ρατσισμός, covid-19 – πανδημία

Επιστημονικό Πεδίο

Σπουδές Φύλου, Ανθρωπολογία

Παρατηρήσεις

Εισαγωγή και επιστημονική επιμέλεια Ειρήνη Αβραμοπούλου, Ελένη Παπαγαρουφάλη

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Παπαμιχαήλ, Λ. (2024). “Τέντα-τέντα, μην τους πιάσει η βροχή”: Θλιμμένοι και νοσταλγούντες νεανικοί ανδρισμοί σε συνθήκες εγκλεισμού και αποκλεισμού. Στο Ε. Αβραμοπούλου, Ε. Παπαγαρουφάλη, Κριτική Δημόσια Ανθρωπολογία και Σπουδές Φύλου. Τόπος, σελ. 135-154.