Συγγραφέας
Μαυρομμάτη – Λαγάνη Αρετή, Τουρή Παρασκευή
Τίτλος
Safe at Work | Λόγοι υπό-αναφοράς και μη προσφυγής στη Δικαιοσύνη σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης: Διερεύνηση στο Πεδίο
Φορέας
ActionAid Ελλάς
Έτος
2023
Σύνδεσμος
Περιγραφή – Περίληψη
Η παρούσα έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Safe at Work και αφορμή για την υλοποίησή της αποτέλεσε η εμπειρία που προέκυψε από την υπηρεσία Speak Out της ActionAid, η οποία λειτούργησε στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος.Η υπηρεσία Speak out προσφέρθηκε σε μορφή on line πλατφόρμας για την υποδοχή καταγγελιών γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλικη παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Ύστερα από επικοινωνία με την πλατφόρμα, η νομική ομάδα επικοινωνούσε με την καταγγέλλουσα και εφόσον η ίδια το επιθυμούσε, μπορούσε να συμμετάσχει σε συνεδρίες εξ αποστάσεως, με νομική συμβουλευτική. Επίσης, δινόταν η δυνατότητα για δωρεάν δια μεσολάβηση ή εκπροσώπηση της υπόθεσης ενώπιον της δικαιοσύνης. Από την αρχή της λειτουργίας της (Ιανουάριος 2022) η πλατφόρμα δέχτηκε περίπου 100 καταγγελίες από τις οποίες οι περισσότερες συνιστούσαν περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης, ωστόσο μόνο μία ακολούθησε την νομική οδό. H υποκαταγγελία των περιστατικών της έμφυλης βίας γενικά αλλά και ειδικά της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία επιβεβαιώνεται από την βιβλιογραφία ως ένα σημαντικό σε έκταση φαινόμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση αξιολόγησης της GREVIO για την Ελλάδα, η οποία δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2023 γίνεται ξεχωριστή αναφορά στα χαμηλά ποσοστά των καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία και τους λόγους υποαναφοράς (GREVIO 2023, σ. 31). Η ερευνητική ομάδα θεώρησε σκόπιμο να διερευνήσει τους λόγους της μη προσφυγής στη δικαιοσύνη αλλά και της υποαναφοράς των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, και διενήργησε μία μικρής κλίμακας πρωτογενή έρευνα. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας κρίθηκε σημαντικό να εξεταστεί ο αντίκτυπος που είχαν η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας από τη χώρα μας με το νόμο 4808/20212 και η ανάδυση του ελληνικού #MeToo αναφορικά με τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας.
Λέξεις-Κλειδιά (της έκδοσης)
Ετικέτες
Σεξουαλική παρενόχληση και βία, Νομοθεσία – Πολιτικές
Παρατηρήσεις
Έκθεση αποτελεσμάτων έρευνας στο πλαίσιο του προγράμματος “Safe at Work: Για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία”. Έργο υλοποιημένο στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με εταίρους την Επιτροπή Ερευνών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, τις Women On Top, τον Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας και τη DATAWO. Επιστημονικά υπεύθυνη: Μαρία Στρατηγάκη. Υπεύθυνη έργου: Στέλλα Ελματζόγλου.
Βιβλιογραφική Αναφορά
Μαυρομμάτη – Λαγάνη, Α., Τουρή, Π. (2023). Safe at Work: Λόγοι υπό-αναφοράς και μη προσφυγής στη δικαιοσύνη σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Διερεύνηση στο πεδίο. Αθήνα: ActionAid.