Στάδια Έρευνας - Πακέτα Εργασίας
Το έργο ολοκληρώνεται σε 24 μήνες και αναπτύσσεται σε 3 Φάσεις.
Φάση 1: Αρχειακή έρευνα [Μ1-Μ8]
Η 1η φάση αφορά κυρίως αρχειακή έρευνα στο πλαίσιο των Πακέτων Εργασίας 2 & 3. Στόχος της έρευνας αυτής είναι να «ξαναδιαβάσει»-επανεξετάσει τη συζήτηση για την έμφυλη βία που αναπτύσσεται στο πεδίο των σπουδών φύλου στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και έπειτα. Υιοθετώντας μια γενεαλογική προσέγγιση, το ΠΕ2 συγκροτεί ένα αρχείο ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων, προκειμένου να χαρτογραφήσει κεντρικά ερωτήματα, εννοιολογήσεις, ερευνητικές και μεθοδολογικές επιλογές στη μελέτη της έμφυλης βίας και να αναδείξει τις διαφορετικές φάσεις, τις θεματοποιήσεις και τους λόγους που χαρακτηρίζουν τη σχετική βιβλιογραφία. Ακολουθώντας μια εναλλακτική προσέγγιση, το ΠΕ3 πειραματίζεται με την έννοια της «αναταραχής αρχείου» και εστιάζει στη σχέση μεταξύ του ακαδημαϊκού και του κινηματικού φεμινισμού στην Ελλάδα, ειδικότερα τις τελευταίες δυο δεκαετίες κατά τις οποίες αναδύονται νέοι λόγοι και υποκείμενα στο πεδίο που αφορά την έμφυλη βία. Το υλικό που θα μελετηθεί στα ΠΕ2 και ΠΕ3 θα αποτελέσει τη βάση για ένα Ψηφιακό Αποθετήριο με δυνατότητα αναζήτησης και ένα Ψηφιακό Αντι-Αρχείο, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στην επόμενη φάση του έργου, αλλά και ως πόροι για την ευρύτερη ερευνητική κοινότητα.
Φάση 2: Εμπειρική έρευνα [Μ8-Μ19]
Η 2η φάση περιλαμβάνει εμπειρική έρευνα στην Αθήνα και την Κρήτη για τα ΠΕ 4 & 5. Το ΠΕ4 θα επικεντρωθεί στη σχέση και τις πιθανές εντάσεις μεταξύ του φεμινιστικού ακαδημαϊκού χώρου και του ακτιβιστικού φεμινισμού, σχετικά με τη θεωρητικοποίηση αλλά και τις πρακτικές κατά της έμφυλης βίας, εστιάζοντας στην Αθήνα ως κατεξοχήν κόμβο του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Η έρευνα θα περιλαμβάνει εις βάθος συνεντεύξεις με φεμινίστριες και κουηρ ακαδημαϊκές/ακαδημαϊκούς και ακτιβίστριες/ακτιβιστές, καθώς και επιτόπια έρευνα και ομάδες εστίασης με φεμινιστικές και κουηρ κινηματικές πρωτοβουλίες. Η έρευνα για το ΠΕ5 θα επικεντρωθεί στην Κρήτη, προκειμένου να εξεταστούν, αφενός, οι ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε τοπικό επίπεδο φεμινίστριες ακαδημαϊκοί και ακτιβίστριες/ακτιβιστές που κινητοποιούνται κατά της έμφυλης βίας και, αφετέρου, το πώς οικοδομούνται και λειτουργούν διατοπικά δίκτυα συλλογικοτήτων, ως πεδία που καθιστούν δυνατή την ανταλλαγή λόγων, γνώσης και πολιτικής τεχνολογίας. Η έρευνα θα περιλαμβάνει επιτόπια έρευνα σε κινηματικές πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται κατά της έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένων φεμινιστικών και κουηρ συλλογικοτήτων, αντιρατσιστικών ομάδων, εκπαιδευτικών και φοιτητικών οργανώσεων. Ποιοτικές συνεντεύξεις και ομάδες εστίασης θα διεξαχθούν στις πόλεις του Ηρακλείου και των Χανίων, που αποτελούν σημαντικούς τοπικούς ακτιβιστικούς κόμβους. Εκτός από ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις, κάθε ΠΕ θα παράγει ένα Podcast, για τη διάδοση και ευρεία δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
Φάση 3: Τελική επεξεργασία και διάχυση των αποτελεσμάτων [Μ19-M24]
Η 3η φάση περιλαμβάνει τη συγγραφή των εργασιών και τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας, όπως και την διάδοση τους στην ευρύτερη κοινότητα μελετητών, ερευνητών και ακτιβιστών για θέματα φύλου. Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα πραγματοποιηθούν δύο Ημερίδες στο Ρέθυμνο και την Αθήνα. Στις Ημερίδες θα συμμετέχουν προσκεκλημένοι/ες ομιλητές/τριες από την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον κινηματικό χώρο. Η οργάνωσή τους στην Αθήνα και την Κρήτη θα διευκολύνει την πρόσβαση και συμμετοχή των κατά τόπους ερευνητριών/των, φοιτητριών/ων, ακτιβιστριών/ων και κοινού, προσδοκώντας έτσι στην ενδυνάμωση του διαλόγου για την έμφυλη βία στην Ελλάδα.