Συγγραφέας
Χαλκίδου Άσπα
Τίτλος
Πολιτικές του (απο)χωρισμού: Λεσβιακό S/M και συντροφικότητα
Συλλογικός τόμος
Κουήρ Πολιτική, Δημόσια Μνήμη. 30 Κείμενα για τον Ζακ, εισαγωγή – επιμέλεια Αθηνά Αθανασίου, Γρηγόρης Γκουγκούσης, Δημήτρης Παπανικολάου
Έκδοση
Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ
Σελίδες
289-296
Έτος
2020
Σύνδεσμος
https://rosalux.gr/publication/kouir-politiki-dimosia-mnimi/
Περίληψη
“Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε τις πολιτικές της συντροφικότητας με αναφορά σε ένα κάποιο μαζί στη συλλογική ζωή, ένα από κοινού στην κινηματική αυτοοργάνωση και δράση. Αυτό αναμφίβολα έχει τη σημασία του καθώς ειδικά στις κουήρ συλλογικότητες αρκετοί από εμάς έχουμε διανύσει χρόνια και χιλιόμετρα για να καταφέρουμε να βρούμε ο ένας την άλλη, μια και ούτε αυτού του είδους οι παρουσίες ανθρώπων υπήρξαν αυτονόητες στη ζωή μας, ούτε και η συλλογική κουήρ κινηματική δράση και κοινωνικοποίηση αποτελούσαν κομμάτι της κληρονομιάς και της βιογραφίας, που φέρναμε μαζί από τις οικογένειες και τους τόπους καταγωγής μας. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή έχει σημασία το «μαζί», θα χρησιμοποιήσω αυτές εδώ τις γραμμές για να σκεφτώ το «χώρια». Δηλαδή, την πολιτική συντροφικότητα, όταν το από κοινού έχει φτάσει –για χίλιους κι έναν λόγους– σε ένα τέλος και η διάλυση του συλλογικού έχει πλέον σηματοδοτηθεί από τον αποχωρισμό που είναι κι αυτός μια μορφή χωρισμού. (Απόσπασμα του κειμένου).
Λέξεις-Κλειδιά (Συγγραφέα)
Ετικέτες
κουήρ, , φεμινιστικές συλλογικότητες, τραύμα
Επιστημονικό Πεδίο
Παρατηρήσεις
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Χαλκίδου, Α. Πολιτικές του (απο)χωρισμού: Λεσβιακό S/M και συντροφικότητα. Στο Αθανασίου, Α., Γκουγκούσης, Γ., Παπανικολάου, Δ. (Επιμ.) Κουήρ Πολιτική, Δημόσια Μνήμη. 30 Κείμενα για τον Ζακ. Αθήνα: Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. σ. 289-296.