Συγγραφέας

Θεοφιλόπουλος Θανάσης

Τίτλος

Ομοφοβική, τρανσφοβική βία και διακρίσεις στην Ελλάδα: Έκθεση αποτελεσμάτων Έργου «Πες το σ’ εμάς»

Φορέας

Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας

Έτος

2015

Σύνδεσμος

https://colouryouth.gr/wp-content/uploads/2016/06/Ekthesi-Ergou-Pes-to-S-emas.pdf

Περιγραφή – Περίληψη

Σκοπός του Έργου «Πες το σ’ εμάς» είναι: • η συγκέντρωση και καταγραφή περιστατικών βίας ή/και διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου,9 έκφρασης φύλου ή/και του σεξουαλικού προσανατολισμού, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία του Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, δηλαδή, προσωπικές συνεντεύξεις με τα θύματα και χρήση της Φόρμας του Δικτύου • η δωρεάν παροχή νομικής ή/και ψυχολογικής στήριξης στα θύματα, από εξειδικευμένους επαγγελματίες • η εκπαίδευση επαγγελματικών στελεχών, μελών και εθελοντών οργανώσεων /και άτυπων ομάδων υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων στην διαχείριση τέτοιων περιστατικών • η κατάρτιση και ευαισθητοποίηση νυν και μελλοντικών επαγγελματικών στελεχών των χώρων της Δημόσιας Τάξης και της Δικαιοσύνης πάνω σε ζητήματα βίας και διακρίσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων • η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με το φαινόμενο της ομοφοβίας/τρανσφοβίας/αμφιφυλοφοβίας και των διαφόρων εκφάνσεων τους. (Απόσπασμα)

Λέξεις-Κλειδιά (της έκδοσης)

Ετικέτες

Ομοφοβία,Ρατσισμός

Παρατηρήσεις

Η υλοποίηση του Έργου «Πες το σ’ εμάς» είχε ξεκινήσει –πιλοτικά και σε εθελοντική βάση– τον Απρίλιο του 2014. Το Σωματείο Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας ήταν ήδη μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής βίας από το Δεκέμβριο του 2012. Η –πιλοτική αρχικά– λειτουργία του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ξεκίνησε το 2011 και διήρκησε λίγους μήνες (01/10/2011 -31/12/2011). Το Δίκτυο, συγκροτήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) «με σκοπό την αναπλήρωση του κενού που δημιουργεί η απουσία ενός επίσημου και αποτελεσματικού συστήματος καταγραφής περιστατικών και τάσεων του ρατσισμού και της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του κράτους».

Βιβλιογραφική Αναφορά

Θεοφιλόπουλος, Θ. (2015). Ομοφοβική, τρανσφοβική βία και διακρίσεις στην Ελλάδα: Έκθεση αποτελεσμάτων Έργου «Πες το σ’ εμάς». Αθήνα: Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας..