Συγγραφέας

Φουντουλάκης Μιχαήλ

Τίτλος

Οι Τραγικές ‘αδελφές’ της Αντιγόνης στον Υάλινο Κώδωνα της Σύλβια Πλαθ και στο Αυτήν της Χίλντα Ντουλίτλ

Πανεπιστήμιο

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Φιλοσοφική. Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Έτος

2020

Σύνδεσμος

http://hdl.handle.net/10442/hedi/50207

Περίληψη (Συγγραφέα)

Η παρούσα Διδακτορική Διατριβή εξετάζει το μυθιστόρημα της Sylvia Plath, The Bell Jar και εκείνο της Hilda Doolittle, Her, αντιπαραβάλλοντάς τα με την τραγωδία του Σοφοκλέους, Αντιγόνη. Όπως η ομώνυμη ηρωίδα του έργου, η οποία καταδικάζεται να πεθάνει θαπτόμενη, ενώ είναι ουσιαστικά εν ζωή, εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης της Θήβας, λόγω της παράβασης της επισύρουσας ποινή θανάτου διαταγής του Κρέοντα, σύμφωνα με την οποία το νεκρό σώμα του Πολυνείκη πρέπει να μείνει άταφο, ως τιμωρία για την προδοσία του εναντίον της πατρίδας του, ομοίως και οι ηρωίδες, Esther και Hermione, «τιμωρούνται» εξ αιτίας της απόφασής τους να αψηφήσουν τον πατριαρχικό ηγεμονισμό στις αλληγορικές τους πόλεις.Η «τιμωρία» τους, αφ’ ενός, λαμβάνει την μορφή εγκληματικοποίησης της πράξης της, στην περίπτωση της Αντιγόνης, και, αφ’ ετέρου, την μορφή της ιατρικοποίησης των πράξεων τους, στις περιπτώσεις της Esther και της Hermione.

Λέξεις-Κλειδιά (Συγγραφέα)

Πλαθ, Σύλβια, Ντούλιτλ, Χίλντα, Αντιγόνη Σοφοκλή, Φεμινισμός, Έμφυλη υποκειμενικότητα, Έμφυλα στερεότυπα, Ενσωμάτωση, Ιδεολογικοί μηχανισμοί

Επιβλέπουσες/οντες

Σακελλίου Ευαγγελία,
Βελισσαρίου Ασπασία,
Κουτσουδάκη Μαρία

Ετικέτες

πατριαρχία, κοινωνική καταπίεση-περιορισμοί

Επιστημονικό Πεδίο

Γλώσσα και Λογοτεχνία

Παρατηρήσεις

Στα αγγλικά.

Βιβλιογραφική Αναφορά

Φουντουλάκης, Μ. (2020). Οι Τραγικές ‘αδελφές’ της Αντιγόνης στον Υάλινο Κώδωνα της Σύλβια Πλαθ και στο Αυτήν της Χίλντα Ντουλίτλ. (Διδακτορική διατριβή). Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.