Συγγραφέας

Πολίτης Φώτης

Τίτλος

Οι “ανδρικές ταυτότητες” στο σχολείο: Ετεροσεξουαλικότητα, ομοφυλοφοβία και μισογυνισμός

Έκδοση

Επίκεντρο

Έτος

2006

Σύνδεσμος

https://service.eudoxus.gr/search/#s/Οι%20%22ανδρικές%20ταυτότητες%22%20στο%20σχολείο:%20Ετεροσεξουαλικότητα,%20ομοφυλοφοβία%20και%20μισογυνισμός/0

Περιγραφή – Περίληψη

Το βι­βλίο αυτό εξε­τά­ζει τη συ­γκρό­τη­ση του «αν­δρι­σμού» στο σχο­λείο, με πλή­θος ερευ­νη­τι­κών στοι­χεί­ων από ελ­λη­νι­κά σχο­λεία.
Πρό­κει­ται για μια με­λέ­τη η οποία συμ­βάλ­λει στην επί­και­ρη πο­λι­τι­κή και επι­στη­μο­νι­κή συ­ζή­τη­ση που δι­ε­ξά­γε­ται τα τε­λευ­ταία 30 χρό­νια δι­ε­θνώς τό­σο για την κα­τα­νό­η­ση των έμ­φυ­λων σχέ­σε­ων, όσο και για την προ­ώ­θη­ση της έμ­φυ­λης συμ­με­τρί­ας.
Ο συγ­γρα­φέ­ας υπο­στη­ρί­ζει με πά­θος ότι ζη­τού­με­νο κά­θε πο­λι­τι­κής –πό­σο μάλ­λον της εκ­παι­δευ­τι­κής- θα πρέ­πει να είναι η εξεύ­ρε­ση τρό­πων με τους οποί­ους θα μπο­ρού­σαν να εκ­δη­λω­θούν και να εκ­φρα­στούν όλες οι πλευ­ρές της αν­θρώ­πι­νης υπο­κει­με­νι­κό­τη­τας.
Η με­λέ­τη αυτή πα­ρέ­χει μια πο­λύ εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νη εικό­να του πλέ­ον πρό­σφα­του θε­ω­ρη­τι­κού προ­βλη­μα­τι­σμού και των εμπει­ρι­κών δε­δο­μέ­νων μι­ας θε­μα­τι­κής που απο­κτά όλο και με­γα­λύ­τε­ρη ση­μα­σία στον το­μέα των κοι­νω­νι­κών επι­στη­μών και της οποί­ας οι εκ­φάν­σεις στην ελ­λη­νι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ελά­χι­στα έχουν δι­ε­ρευ­νη­θεί έως σή­με­ρα. Έτσι, κα­λύ­πτει ένα ση­μα­ντι­κό κε­νό στην ελ­λη­νι­κή βι­βλι­ο­γρα­φία και συμ­βάλ­λει στην εξοι­κεί­ω­ση των Ελ­λή­νων ανα­γνω­στών και των Ελ­λη­νί­δων ανα­γνω­στρι­ών με τη με­λέ­τη των αν­δρι­κών ταυ­το­τή­των.
Η με­λέ­τη αυτή, φω­τί­ζει με νέο τρό­πο επί­και­ρα ζη­τή­μα­τα που δεν έχουν απα­σχο­λή­σει αρ­κε­τά στο πα­ρελ­θόν την ελ­λη­νι­κή κοι­νή γνώ­μη και την επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα, και για τα οποία υπάρ­χει σε με­γά­λο βαθ­μό ακό­μα μια αμή­χα­νη σι­ω­πή και στο φε­μι­νι­στι­κό κί­νη­μα στην Ελ­λά­δα.
Εκτός από το γε­γο­νός ότι προ­σφέ­ρει μια νέα με­λέ­τη για τη συ­γκρό­τη­ση του αν­δρι­σμού στο δη­μο­τι­κό σχο­λείο, συμ­βάλ­λει στην κα­τα­νό­η­ση του αν­δρι­σμού και στη συ­γκρό­τη­σή του μέ­σα σε μια ευρύ­τε­ρη κοι­νω­νι­κή ορ­γά­νω­ση, ενώ ταυ­τό­χρο­να δί­νει μια δι­α­φο­ρε­τι­κή θέ­α­ση της εκ­παί­δευ­σης, από τη σκο­πιά του φύ­λου.
Το βι­βλίο απο­κα­λύ­πτει τα πε­ρι­θώ­ρια πα­ρέμ­βα­σης που έχουν όσοι εμπλέ­κο­νται στην εκ­παι­δευ­τι­κή δι­α­δι­κα­σία, στη δι­α­δι­κα­σία δι­α­πραγ­μά­τευ­σης ταυ­το­τή­των των μα­θη­τών και μα­θη­τρι­ών.

Λέξεις-Κλειδιά (της έκδοσης)

Σεξουαλική συμπεριφορά, Άνδρες, Ψυχολογία, Έφηβοι

Ετικέτες

ομοφοβία, μισογυνισμός, ταυτότητα φύλου, αρρενωπότητα

Επιστημονικό Πεδίο

Κοινωνιολογία

Παρατηρήσεις

Προλογικό σημείωμα: Δήμητρα Κογκίδου.

Βιβλιογραφικές Αναφορές

Πολίτης, Φ. (2006). Οι “ανδρικές ταυτότητες” στο σχολείο: Ετεροσεξουαλικότητα, ομοφυλοφοβία και μισογυνισμός. Αθήνα: Επίκεντρο.