Συγγραφέας

Καλαπόδη Γεωργία

Τίτλος

Ο βιασμός κατά τις ένοπλες συρράξεις

Πανεπιστήμιο

Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνιολογίας. Τομέας Εγκληματολογίας

Έτος

2020

Σύνδεσμος

http://hdl.handle.net/10442/hedi/48486

Περίληψη (Συγγραφέα)

Σκοπός: Η μελέτη εξετάζει τους βιασμούς που διαπράττονται κατά την διάρκεια των ενόπλων συρράξεων υπό το πρίσμα της επιστήμης της Εγκληματολογίας και σχετικών με το αντικείμενο της μελέτης ζητημάτων που παρουσιάζουν εγκληματολογικό ενδιαφέρον. Στο πρώτο μέρος της μελέτης επιχειρείται να διαπιστωθεί «αν είναι εφικτή μία συγκριτική ανάλυση των βιασμών που διαπράττονται κατά την διάρκεια ενόπλων συρράξεων σε σχέση με το έγκλημα του «τυπικού βιασμού», όπως αυτό εννοείται σε ειρηνικές περιόδους. Στο δεύτερο μέρος της μελέτης εξετάζονται αποφάσεις των Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων, οι οποίες αφορούν μαζικούς και οργανωμένους βιασμούς που διαπράχτηκαν κατά την διάρκεια ενόπλων συρράξεων. Ερευνάται επιπρόσθετα η δυνατότητα εφαρμογής από τα εθνικά δικαστήρια των διεθνών κανόνων και της νομολογίας των διεθνών δικαστηρίων για το έγκλημα του βιασμού κατά τις ένοπλες συρράξεις. Το κύριο ερώτημα που γεννάται από αυτή την οπτική είναι «εάν οι ρυθμίσεις των διεθνών κανόνων και η απονομή της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης καθίστανται επαρκή εργαλεία στο επίπεδο της πρόληψης και της καταστολής της σεξουαλικής βίας των ενόπλων συρράξεων».Μεθοδολογία: Στο πρώτο μέρος της μελέτης, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης της βιβλιογραφίας, αναλύονται κριτικά οι σχετικές με το θέμα εμπειρικές έρευνες και θεωρητικές προσεγγίσεις. Στη τεκμηρίωση των συμπερασμάτων επιλέγεται η συγκριτική μέθοδος που στοχεύει στην συστηματοποίηση των ομοιοτήτων και των διαφορών της σεξουαλικής βίας σε περιόδους ειρήνης και ενόπλων συρράξεων. Στο δεύτερο μέρος της μελέτης επιλέγεται κατά κανόνα ως μέθοδος έρευνας «η μελέτη περίπτωσης» που συνίσταται στην περιγραφή και κριτική ανάλυση συγκεκριμένων υποθέσεων που εκδικάστηκαν από διεθνή δικαστήρια ή από εθνικά δικαστήρια βάσει των διεθνών κανόνων οι οποίες αφορούν βιασμούς που διαπράχτηκαν κατά την διάρκεια ενόπλων συρράξεων. Συμπεράσματα: Η σεξουαλική βία φαίνεται να έχει μία κοινή βάση αναπαραγωγής στην ειρήνη και στον πόλεμο, εφόσον οι κυρίαρχες αντιλήψεις του κοινωνικού σώματος για το φύλο, τη σεξουαλικότητα, και την ηθική επιτρέπουν τη διάχυση και την κανονικοποιήσή της. Ωστόσο ο βιασμός κατά τις ένοπλες συρράξεις αποκτά μία ιδιαίτερη συμβολική και στρατηγική σημασία, καθώς μετατρέπεται σε «όπλο πολέμου» που στοχεύει στην ηθική προσβολή και τον αφανισμό κοινωνιών, ή διακριτών ως προς την εθνότητα, τη φυλή και τη θρησκεία, πληθυσμιακών ομάδων. Η νομολογία των Διεθνών Ποινικών Δικαστηρίων αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ως προς την οριοθέτηση του βιασμού και την ένταξη του σε κατηγορίες διεθνών εγκλημάτων. Εντούτοις, η απονομή της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης δεν είναι επαρκώς αποτελεσματική ως προς τη καταστολή και τη πρόληψη της εκτεταμένης σεξουαλικής βίας των ενόπλων συρράξεων. Η δικαίωση και η αποκατάσταση των θυμάτων είναι περιορισμένη, αφού η πλειοψηφία των δραστών διαφεύγει τη σύλληψη, ή δεν καταδικάζεται.

Λέξεις-Κλειδιά (Συγγραφέα)

Σεξουαλική βία, Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, Εγκλήματα πολέμου, Γενοκτονία, Βασανιστήρια, Απάνθρωπη μεταχείριση, Ταπεινωτική μεταχείριση, Τιμωρία, Διεθνή ποινικά δικαστήρια

Επιβλέπουσες/οντες

Μαγγανάς Αντώνης
Περράκης Στέλιος
Λάζος Γρηγόρης

Ετικέτες

Βία κατά των γυναικών, βιασμός, τραύμα, Δικαιοσύνη-Ποινικό Σύστημα

Επιστημονικό Πεδίο

Εγκληματολογία

Παρατηρήσεις

Βιβλιογραφική Αναφορά

Καλαπόδη, Γ. (2020). Ο βιασμός κατά τις ένοπλες συρράξεις. (Διδακτορική διατριβή). Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αθήνα.