Συγγραφέας
Τσακάλου Χριστίνα
Τίτλος
Ο ρόλος των κοινωνικών υπηρεσιών στις διαδικασίες κοινωνικού αποκλεισμού των μεταναστριών θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα
Πανεπιστήμιο
Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής
Έτος
2020
Σύνδεσμος
http://hdl.handle.net/10442/hedi/49766
Περίληψη (Συγγραφέα)
Η διδακτορική διατριβή που ακολουθεί, έχει σαν στόχο να διερευνήσει τον ρόλο των κοινωνικών υπηρεσιών στις διαδικασίες κοινωνικού αποκλεισμού των μεταναστριών θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα. Κεντρικό κοινωνικό φαινόμενο στην έρευνα που διεξήχθη, είναι το φαινόμενο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών, δηλαδή το τράφικινγκ. Εξετάζεται το φαινόμενο του τράφικινγκ, μέσα από το λόγο των φορέων και τις αντιλήψεις τους σε σχέση με τον κοινωνικό αποκλεισμό των θυμάτων Τα ερωτήματα που τίθενται θέτουν στο ερευνητικό στόχαστρο την λειτουργία και το ρόλο των κοινωνικών υπηρεσιών, οργανισμών και κατ’ επέκταση υπαλλήλων τους, που έρχονται σε άμεση επαφή με το φαινόμενο και τις προεκτάσεις του όσον αφορά την αντιμετώπισή του. Η διδακτορική διατριβή εμπεριέχει συμπληρωματικά ερευνητικά πεδία όπως αυτά της μελέτης του κοινωνικού αποκλεισμού, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, της ευρύτερης λειτουργίας της κοινωνικής πολιτικής και των υπηρεσιών και τέλος των έμφυλων διαχωρισμών.Αφορμή για την διερεύνηση όλων των παραπάνω υπήρξε το γεγονός ότι λίγες κοινωνιολογικές έρευνες ασχολούνται με το φαινόμενο του τράφικινγκ, μέσα από την σκοπιά της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών προς τις γυναίκες θύματα. Η ανάλυση επικεντρώνεται σε αυτό ακριβώς το σημείο, στην αντιμετώπιση του φαινομένου και στη νοηματοδότησή του, από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. Η ερμηνεία των παραπάνω βασίζεται σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο αφορά στην καταγραφή των πραγματικών πρακτικών αντιμετώπισης του φαινομένου, όπως περιγράφεται από τους συνεντευξιαζόμενους και το δεύτερο στάδιο αφορά στην ερμηνεία και νοηματοδότηση πτυχών του φαινομένου από τους ίδιους. Είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί ότι το κατά πόσο η ερμηνεία αυτή επηρεάζει τα θύματα, είναι ορατό μόνο από την πλευρά των κοινωνικών υπηρεσιών και όχι από τα ίδια τα θύματα. Η μεθοδολογία της έρευνας προτάσσει ως βασικά εργαλεία, την ημιδομημένη συνέντευξη για τον υπό διερεύνηση πληθυσμό των κοινωνικών υπηρεσιών.Η μελέτη αναδεικνύει τις διαδικασίες κοινωνικού αποκλεισμού στις οποίες συνεχίζουν να υπόκεινται οι γυναίκες αφότου έχουν απευθυνθεί σε αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες αντιμετώπισης του φαινομένου, καθώς και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εκείνα που δίνουν ερμηνεία και αντίστοιχη πρακτική στο φαινόμενο. Στην Ελλάδα παρατηρείται ότι οι προσπάθειες που γίνονται, σχεδιάζονται σε μια γραμμή διαχείρισης των προβλημάτων που καθορίζουν το φαινόμενο καθώς και διαχείριση των ίδιων των θυμάτων, παρά σε μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης του. Ως εκ τούτου, οι διαδικασίες κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης αντί να αναχαιτίζονται σημαντικά, φαίνεται να ενισχύονται ή/και να οδηγούν σε μια ανακύκλωση αρνητικών προτύπων διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.
Λέξεις-Κλειδιά (Συγγραφέα)
Τράφικινγκ
Επιβλέπουσες/οντες
Παπαδοπούλου Δέσποινα,
Ψημμένος Ιορδάνης,
Παπαδόπουλος Απόστολος
Ετικέτες
trafficking, μετανάστευση-προσφυγικό, δίκτυα υποστήριξης-δομές
Επιστημονικό Πεδίο
Κοινωνιολογία
Παρατηρήσεις
Βιβλιογραφική Αναφορά
Τσακάλου, Χ. (2020). Ο ρόλος των κοινωνικών υπηρεσιών στις διαδικασίες κοινωνικού αποκλεισμού των μεταναστριών θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα. (Διδακτορική διατριβή). Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αθήνα.