Συγγραφέας

 

Τίτλος

Μελέτη για το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας, αξιολόγηση των θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες, προτάσεις βελτίωσης των θεραπευτικών προγραμμάτων με στόχο την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας 2022 (2)

Φορέας

Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Έτος

2022

Σύνδεσμος

https://isotita.gr/wp-content/uploads/2024/10/DE2.pdf

Περιγραφή – Περίληψη

Η παρούσα έρευνα διεξήχθη με απώτερο σκοπό την κατάρτιση του προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας και την αξιολόγηση των θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Μελέτη για το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας, αξιολόγηση των θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες, προτάσεις βελτίωσης των θεραπευτικών προγραμμάτων με στόχο την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας”. Στην έρευνα συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων που υλοποιούν προγράμματα θεραπείας και συμβουλευτικής στο πλαίσιο της ποινικής διαμεσολάβησης, έπειτα από παραπομπές που γίνονται από τις Εισαγγελικές Αρχές. Η έρευνα έλαβε χώρα σε όλη την επικράτεια και συγκέντρωσε στοιχεία και δεδομένα προκειμένου να σκιαγραφήσει το προφίλ των θυτών (άνδρες και γυναίκες), καθώς επίσης και να αναδείξει τη διάσταση του φύλου στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον, σκοπό της παρούσας έρευνας αποτέλεσε και η ανάδειξη αποτελεσματικών τρόπων δόμησης των συμβουλευτικών – θεραπευτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο των οποίων εντάσσονται δράστες ενδοοικογενειακής βίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν σε δεδομένα από 199 υποθέσεις δραστών που εντάχθηκαν σε προγράμματα θεραπείας – συμβουλευτικής από διάφορες περιοχές της χώρας. Στην δεύτερη ενότητα της παρούσας έκθεσης γίνεται αναφορά στη μεθοδολογία και στα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή της έρευνας, ενώ στην τρίτη ενότητα γίνεται η ανάλυση των αποτελεσμάτων που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, με την επιπρόσθετη παράθεση των σχετικών πινάκων και διαγραμμάτων. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι η ενδοοικογενειακή βία, πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες, λόγω φύλου, γεγονός που δίνει έμφαση στην εκτεταμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παραβλέπει. Εν τέλει, η παράθεση των συμπερασμάτων και τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση, ήταν δυνατά χάρη στη συμμετοχή και στις απαντήσεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στην έρευνα, οι οποίοι αφιέρωσαν τον πολύτιμο χρόνο τους για να διαθέσουν τις απαραίτητες πληροφορίες και δεδομένα. (Απόσπασμα από την Εισαγωγή)

Λέξεις-Κλειδιά (της έκδοσης)

Ετικέτες

Ενδοοικογενειακή βία, Βία κατά των γυναικών

Παρατηρήσεις

“Πράξη: «Εξειδικευμένη υποστήριξη του Μηχανισμού – Δομής Παρακολούθησης της Ισότητας των Φύλων».
Παραδοτέο Π.3 & Π.4: Π.3.1 Επεξεργασία των ανωνυμοποιημένων αρχείων – αναφορών των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Π.3.2 Αρχείο των απομαγνητοφωνημένων ημιδομημένων συνεντεύξεων ή των focus groups με τους επαγγελματίες που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα θεραπευτικά προγράμματα. Π.3.3 Ανάλυση και επεξεργασία των απομαγνητοφωνημένων ημιδομημένων συνεντεύξεων ή των focus groups με τους επαγγελματίες που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα θεραπευτικά προγράμματα και εξαγωγή συμπερασμάτων. Π.3.4 Αρχείο των απομαγνητοφωνημένων ημιδομημένων συνεντεύξεων ή των focus groups με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Π.3.5 Ανάλυση και επεξεργασία των ημιδομημένων συνεντεύξεων ή των focus groups με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και εξαγωγή συμπερασμάτων. Π.3.6 Σύνοψη στην αγγλική γλώσσα των κυριότερων συμπερασμάτων της ποιοτικής έρευνας. Π.3.7 Συνοπτική έκθεση των συμπερασμάτων της ποιοτικής έρευνας, και των κοστολογημένων προτάσεων της μελέτης σε μορφή παρουσίασης (αρχείο.ppt). Π.3.8 Επεξεργασία/ανάλυση των ανωνυμοποιημένων αρχείων – αναφορών των περιστατικών έμφυλης βίας μέσω Διαδικτύου (Cyber violence). ΠΕ4. Επικαιροποίηση των στοιχείων των φορέων που υλοποιούν θεραπευτικά προγράμματα για δράστες ενδοοικογενειακής βίας. Ειδική υπηρεσία διαχείρισης και εφαρμογής Υπουργείο Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ), NOISIS Σύμβουλοι Ανάπτυξης Α. Ε.”

Βιβλιογραφική Αναφορά

(2022). Μελέτη για το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας, αξιολόγηση των θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες, προτάσεις βελτίωσης των θεραπευτικών προγραμμάτων με στόχο την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας. Παραδοτέο Π2. Αθήνα: Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.