Είδος: Ένας κατάλογος των γυναικείων αρχείων που είναι διαθέσιμος μέσα από μία ψηφιακή βάση δεδομένων.
Ιστοσελίδα: Δυνατότητα αναζήτησης του καταλόγου μέσω της βάσης δεδομένων ‘Κλειώ’.
Βασικές πληροφορίες
Η ‘Κλειώ’ είναι ένας κατάλογος των γυναικείων αρχείων που διατηρούνται σε όλη την Ελλάδα.[1]
Για κάθε μία καταχώριση ενός αρχείου, ο κατάλογος εμπεριέχει μία σύντομη περιγραφή του αρχείου (ιστορία | περιγραφή | μέγεθος, κοκ), πληροφορίες για τις δυνατότητες πρόσβασης σε αυτό, και την ιστοσελίδα του (αν υπάρχει).[2]
Με βάση την επίσημη περιγραφή του έργου:
‘Ο Οδηγός Γυναικείων Αρχείων στην Ελλάδα είναι μία ηλεκτρονική Βάση της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου, που περιέχει χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία επικοινωνίας για αρχεία, υπο-αρχεία και συλλογές, που έχουν παραχθεί από, ή/και επικεντρώνονται σε γυναικείες προσωπικότητες, γυναικείες οργανώσεις και συλλόγους και γενικά, σε κάθε είδους συλλογικότητες ή δράσεις που αφορούν στην γυναικεία ιστορία στη χώρα μας’.
Το ερευνητικό έργο, ή η ‘χαρτογράφηση των γυναικείων αρχείων όλης της χώρας’ για την δημιουργία του καταλόγου υλοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).
Η βάση δεδομένων τέθηκε σε λειτουργία το 2015.
Δεν έχει ενημερωθεί ή επικαιροποιηθεί από τότε.
Μεθοδολογικές παρατηρήσεις
Η συνοδευτική έκθεση του ΕΚΚΕ δεν εντοπίστηκε. Στη σχετική ιστοσελίδα του καταλόγου γυναικείων αρχείων Κλειώ δεν έχουν δημοσιευτεί αναλυτικές πληροφορίες για το μεθοδολογικό πλαίσιο της έρευνας.
Από την μορφή και το περιεχόμενο του τελικού παραδοτέου – τη βάση δεδομένων και τον κατάλογο των αρχείων – δεν μπορούν να εξαχθούν κάποια ασφαλή συμπεράσματα γύρω από τα μεθοδολογικά κριτήρια που υιοθετήθηκαν στην ανάπτυξη του καταλόγου Κλειώ.
Σε σχέση με την προσέγγιση της έννοιας των ‘γυναικείων αρχείων’, οι 980 ενεργές καταχωρίσεις δείχνουν ότι έχει δωθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε πρακτικές αρχειοθέτησης όπου οι γυναίκες είναι ενεργές ατομικά ή συλλογικά στην δημιουργία και διατήρηση αρχείων και αρχειακών συλλογών. Οι καταχωρίσεις γυναικείων αρχείων όπου οι γυναίκες αρχειοθετούνται από τρίτους φορείς ή άτομα είναι συγκριτικά πολύ λιγότερες.
Το αρχείο και η έμφυλη βία
Η αναζήτηση στον κατάλογο των αρχείων γίνεται και μέσα από προεπιλεγμένες θεματικές κατηγορίες. Κάποια παραδείγματα τέτοιων θεματικών κατηγοριών είναι τα: Γυναικείοι φεμινιστικοί αγώνες / ΜΜΕ / Οικονομικές επαγγελματικές δραστηριότητες / Πολιτική / Συνδικαλισμός / Τοπική αυτοδιοίκηση / Υγεία-Κοινωνική πρόνοια-Ασφάλιση.
Δεν έχει επιλεχθεί κάποια θεματική κατηγορία που να σχετίζεται άμεσα με την έμφυλη βία ή τη βία κατά των γυναικών.
Στις ξεχωριστές καταχωρίσεις για κάθε ένα από τα 980 αρχεία που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο, περιλαμβάνεται μία ‘πλήρης περιγραφή’ του συγκεκριμένου αρχείου ή συλλογής. Σε αυτή τη σελίδα έχουν αναρτηθεί και περισσότερες πληροφορίες για την ‘Διοικητική ιστορία / Βιογραφικό σημείωμα’ της δημιουργού του αρχείου ανάλογα με το αν αφορά ένα άτομο ή ένα συλλογικό φορέα. Συνήθως, αυτό το πεδίο συμπληρώνεται με ένα συνοπτικό κείμενο, από το οποίο η χρήστρια δεν μπορεί να εξάγει αναλυτικά συμπεράσματα για το θεματικό περιεχόμενο του συγκεκριμένου αρχείου.
– – – – – – – –
[1] Καταγράφει συνολικά 980 τέτοια αρχεία ή συλλογές.
[2] Οι περισσότεροι σύνδεσμοι / ιστοσελίδες που συνδέονται με τις καταχωρίσεις δεν είναι βοηθητικοί σήμερα. Μεγάλος αριθμός αποτελείται από μη ενεργούς συνδέσμους. Ακόμα μεγαλύτερος αριθμός αφορά στην κεντρική ιστοσελίδα του φορέα, όπου φυλάσεται το συγκεκριμένο αρχείο ή συλλογή. Για παράδειγμα, για 217 μοναδικές καταχωρίσεις εμφανίζεται ο σύνδεσμος http://www.gak.gr/, αφού ο φορέας φύλαξης είναι τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και για 140 μοναδικές καταχωρίσεις εμφανίζεται ο σύνδεσμος http://www.elia.org.gr/, αφού ο φορέας φύλαξης είναι το Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ).
Εικόνες
Screenshot, ψηφιακή βάση δεδομένων του καταλόγου γυναικείων αρχείων Κλειώ, 2024