Συγγραφέας

Γκασούκα Μαρία

Τίτλος

Η κοινωνική θέση των γυναικών στο έργο του Παπαδιαμάντη

Πανεπιστήμιο

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Τμήμα Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης

Έτος

1996

Σύνδεσμος

http://hdl.handle.net/10442/hedi/5344

Περίληψη (Συγγραφέα)

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΕΝΗ ΤΗ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ- ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕ ΤΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΦΥΛΟΥ(GENDER). ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ Η ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΛΟΓΗΣΗ: ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΣΚΙΑΘΙΤΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, ΑΘΗΝΑΙΚΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΔΥΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Α) ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΗΔΗ ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΘΕΣΟΥΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΗ ΦΟΝΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΗΔΗ ΣΕ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ. Β) Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΞΑΣΘΕΝΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ ΤΟΝ ΣΚΙΑΘΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΩΘΗΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ. ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ, ΠΩΣ Η ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ “ΑΝΔΡΕΣ” – “ΓΥΝΑΙΚΕΣ”, ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ, ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. Ο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΦΕΜΙΝΙΣΤΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΝΑ ΓΥΝΑΙΚΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΕΜΜΕΣΑ Η ΑΜΕΣΑ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.

Λέξεις-Κλειδιά (Συγγραφέα)

“ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΝ” ΙΔΙΩΜΑ, ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ “ΦΟΝΙΣΣΑ”, Βία, Γυναίκες, Ρόλοι, ΗΛΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΙΚΗ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΑ, ΦΥΛΕΤΙΚΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ, ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΟΡΙΟ

Επιβλέπουσες/οντες

ΜΕΡΑΚΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ,
ΓΚΙΒΑΛΟΥ-ΚΑΤΣΙΚΗ ΑΣΠΑΣΙΑ,
ΜΗΛΙΓΚΟΥ-ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΗ ΜΑΡΙΑ

Ετικέτες

Βία κατά των γυναικών, Τέχνη, κοινωνική καταπίεση-περιορισμοί

Επιστημονικό Πεδίο

Λαογραφία

Παρατηρήσεις

Βλ. κεφάλαιο “Η βία κατά των γυναικών – Νύξεις για την πορνεία”.

Βιβλιογραφική Αναφορά

Γκασούκα, Μ. (1996). Η κοινωνική θέση των γυναικών στο έργο του Παπαδιαμάντη. (Διδακτορική διατριβή). Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.