Συγγραφέας

Καλαούζη Κωνσταντίνα

Τίτλος

Η ερωτική επιθυμία σε νεοελληνικά πεζογραφικά κείμενα του 19ου αιώνα: ζητήματα γραφής και αναπαράστασης

Πανεπιστήμιο

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Φιλοσοφική. Τμήμα Φιλολογίας. Τομέας Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών

Έτος

2007

Σύνδεσμος

http://hdl.handle.net/10442/hedi/22680

Περίληψη (Συγγραφέα)

Η εργασία διερευνά το ρόλο και τις λειτουργίες της ερωτικής επιθυμίας σε νεοελληνικά πεζογραφικά κείμενα του 19ου αιώνα μέσω της επικέντρωσης στις βασικές θεματικές-ιδεολογικές προϋποθέσεις και αναπαραστάσεις που συνθέτουν το ‘ερωτικό’. Στο πρώτο μέρος επικεντρωνόμαστε σε τρεις βασικές θεματικές προϋποθέσεις: Στο ρόλο του Εμποδίου, στο θέμα του ατελέσφορου έρωτα και στην τριγωνική δομή του ερωτικού. Στο δεύτερο μέρος αναλύονται βασικές ιδεολογικές προϋποθέσεις της επιθυμίας. Η σύνδεσή της ερωτικής επιθυμίας με τις κοινωνικά και ηθικά επιβαρυμένες έννοιες της αμαρτίας, της βίας και της ηδονής συντελεί στην ενίσχυση στερεοτυπικών προσεγγίσεων της επιθυμίας και κατοχυρώνει έμφυλους διαχωρισμούς. Στο τρίτο μέρος αναπτύσσεται η τυπολογία του ερωτικού. Η κατασκευασιμότητα, και γι’ αυτό πλασματικότητα της επιθυμίας αναδεικνύεται μέσα από τον συσχετισμό φύλου και ταυτότητας της επιθυμίας. Οι προσεγγίσεις οριοθετούν μία έμφυλη προσέγγιση της επιθυμίας και αναδεικνύουν μία ποικιλία ιδεολογικών, πολιτικών, κοινωνικών παρασημάνσεων που φέρνουν στο φως συντηρητικές πρακτικές αλλά και σημαντικές ρήξεις που σηματοδοτούν επανεκτιμήσεις ως προς το ρόλο της ερωτικής επιθυμίας.

Λέξεις-Κλειδιά (Συγγραφέα)

Ερωτική επιθυμία, Πεζογραφία 19ου αιώνα, Αναπαράσταση, Σεξουαλικότητα, Βία, Αμαρτία, Ηδονή

Επιβλέπουσες/οντες

Μικέ Μαίρη,
Αμπατζοπούλου Φραγκίσκη,
Τσιριμώκου Λίζυ

Ετικέτες

τέχνη, έμφυλες αναπαραστάσεις, βιασμός, βία κατά των γυναικών

Επιστημονικό Πεδίο

Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες

Παρατηρήσεις

Βιβλιογραφική Αναφορά

Καλαούζη, Κ. (2007). Η ερωτική επιθυμία σε νεοελληνικά πεζογραφικά κείμενα του 19ου αιώνα: ζητήματα γραφής και αναπαράστασης. (Διδακτορική διατριβή). Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).