Συγγραφέας
Στύλιου Λαμπρινή
Τίτλος
Η εγχώρια αλβανική χιπ χοπ σκηνή στην Ελλάδα: ζητήματα νεανικής κουλτούρας και ταυτοτήτων της δεύτερης γενιάς μεταναστών
Πανεπιστήμιο
Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής
Έτος
2017
Σύνδεσμος
http://hdl.handle.net/10442/hedi/40082
Περίληψη (Συγγραφέα)
Η παρούσα διδακτορική διατριβή εξετάζει την κατασκευή, άρθρωση και διαχείριση ταυτοτήτων και υποκειμενικοτήτων ανάμεσα σε νεαρούς Αλβανικής καταγωγής που ζουν στην Αθήνα και παράγουν ραπ μουσική. Η έρευνα εστιάζει στο παράδειγμα ενός συγκεκριμένου ραπ σχήματος και στα σχέδια, τις επιθυμίες, τις στρατηγικές και τις αφηγήσεις – μουσικές και μη – των νεαρών ανδρών που το συγκροτούν, επιδιώκοντας μια ανάγνωση της ‘δεύτερης γενιάς’ που κινείται πέρα από δείκτες ένταξης, εκπαιδευτικής ενσωμάτωσης και κοινωνικής κινητικότητας. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Ελλάδα άρχισε να δέχεται αυξημένες ροές μεταναστών, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών να προέρχονται από την γειτονική χώρα της Αλβανία. Την ίδια δεκαετία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία, σημειώνονται οι πρώτες απόπειρες οικειοποίησης της ραπ μουσικής και χιπ χοπ κουλτούρας από νεαρούς που μιμούμενοι τους Αφρο-Αμερικανούς συνομηλίκους τους, ραπάρουν στην μητρική τους γλώσσα. Τις τελευταίες δύο περίπου δεκαετίες λαμβάνει χώρα ένα δυναμικό ρεύμα οικειοποίησης της μουσικής αυτής έκφρασης από νέους και νέες σε όλο τον κόσμο. Στο ταξίδι της αυτό μεταλλάσσεται γλωσσικά και μουσικά αντανακλώντας κάθε φορά εντόπιες κατηγορίες και χαρακτηριστικά, ενώ συμβολισμοί, έννοιες και ιδεολογικά σχήματα που παραδοσιακά συγκροτούν τον αξιακό κώδικα της χιπ χοπ κουλτούρας επενδύονται με νέα νοήματα. Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις το ραπ αφήγημα μεταναστών γίνεται έκφραση θυμού και διαμαρτυρίας για τις συνθήκες ρατσισμού, άνισης μεταχείρισης και αποκλεισμών που συχνά βιώνουν στις χώρες υποδοχής, ή/και υπεράσπισης της εθνοτικής τους ταυτότητας σε συνθήκες μετανάστευσης. Ωστόσο, η στερεοτυπική σχεδόν εστίαση πολλών μελετών στην ανίχνευση μόνο τέτοιων νοημάτων, θεωρώ ότι αποκλείει την ανάδειξη εναλλακτικών ιστοριών και λόγων ‘αντίστασης’, καθώς και διαδικασιών διαμόρφωσης νέων θέσεων υποκειμένου που εγγράφονται στις ραπ επιτελέσεις μεταναστών.
Λέξεις-Κλειδιά (Συγγραφέα)
Μετανάστες, Αλβανία, Ανθρωπολογική σπουδή της μουσικής, Ταυτότητες, Διεθνισμός, Δεύτερη γενιά
Επιβλέπουσες/οντες
Βαν Μπούσχοτεν Γερτρούδη,
Παπαηλία Πηνελόπη,
Γιαννακόπουλος Κωνσταντίνος
Ετικέτες
μετανάστευση-προσφυγικό, τέχνη, ρατσισμός
Επιστημονικό Πεδίο
Κοινωνικές Επιστήμες
Παρατηρήσεις
Βιβλιογραφική Αναφορά
Στύλιου, Λ. (2017). Η εγχώρια αλβανική χιπ χοπ σκηνή στην Ελλάδα: ζητήματα νεανικής κουλτούρας και ταυτοτήτων της δεύτερης γενιάς μεταναστών. (Διδακτορική διατριβή). Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.