Συγγραφέας

Λιότζης Βαγγέλης

Τίτλος

Η ανοιχτή συζήτηση για τον “αναστροφο” σεξισμό” και η πρόκληση του σεξιστικού συμψηφισμού. Από το κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των ανδρών στο σύγχρονο ψηφιακό τοπίο.

Περιοδικό

Σύγχρονα θέματα

Τεύχος

153-154: 79-88

Έτος

2021

Σύνδεσμος

https://www.synchronathemata.gr/i-anoichti-syzitisi-gia-ton-anastrofo-sexismo-kai-i-proklisi-toy-sexistikoy-sympsifismoy-apo-to-kinima-yper-ton-dikaiomaton-ton-andron-sto-sygchrono-psifiako-topio/

Περίληψη (Συγγραφέα)

Υπάρχουν δύο βασικές θεωρήσεις για τον σεξισμό που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο. Η πρώτη, και πιο συνηθισμένη, είναι ότι πρόκειται για στερεότυπα, προκαταλήψεις ή διακρίσεις σχετικά με το βιολογικό ή κοινωνικό φύλο ενός ατόμου. Η δεύτερη, και πιο ριζοσπαστική, θεωρεί τον σεξισμό ως ένα σύστημα κοινωνικής οργάνωσης που συνδέεται άρρηκτα με την πατριαρχία και διαιωνίζει τη μειονεκτική θέση των γυναικών έναντι των ανδρών. Ο σεξισμός όμως, ως ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο και πολυποίκιλο σύνολο πρακτικών εξουσίας και αναπαραστάσεων που σχετίζεται άμεσα με τις έμφυλες ανισότητες, αποτελεί μια αμφίσημη έννοια, προϊόν εξουσιαστικής αντιπαράθεσης. Τούτο διότι, στη σύγχρονη εποχή, καθίσταται δύσκολα αναγνωρίσιμη η πραγματολογία του, αλλά και δυσδιάκριτος ο διαχωρισμός μεταξύ λόγων, στάσεων και συμπεριφορών που πρέπει να εκληφθούν ως στοιχεία αβρότητας, χειραφέτησης, διονυσιακού πνεύματος ή σεξισμού. Πρόκειται για μία σύγχυση η οποία δεν μπορεί να αναδειχθεί επαρκώς από επιμέρους πρόσφατες προσπάθειες για εννοιολογήσεις που φιλοδοξούν να καλύψουν σύγχρονες όψεις του σεξισμού και η οποία επιτείνεται στην πλέον επίμαχη διάσταση του λεγόμενου «ανάστροφου σεξισμού», δηλαδή των σεξιστικών λόγων, στάσεων και συμπεριφορών απέναντι στους άνδρες. (Απόσπασμα του κειμένου).

Λέξεις-Κλειδιά (Συγγραφέα)

Ετικέτες

Σεξισμός, gender backlash, δημόσιος λόγος, διαδικτυακή βία

Επιστημονικό Πεδίο

Κοινωνιολογία

Παρατηρήσεις

Βιβλιογραφική Αναφορά

Λιότζης, Β. (2021). Η ανοιχτή συζήτηση για τον “αναστροφο” σεξισμό” και η πρόκληση του σεξιστικού συμψηφισμού. Από το κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των ανδρών στο σύγχρονο ψηφιακό τοπίο. Σύγχρονα Θέματα, 153-154, 79-88.