Συγγραφέας

Πεγκλίδου Αθηνά

Τίτλος

Γυναικοκτονίες στην πανδημία Covid-19: Ένα σχόλιο για την καθημερινή βία σε εξαιρετικούς καιρούς

Περιοδικό

Σύγχρονα θέματα

Τεύχος

153-154: 10-11

Έτος

2021

Σύνδεσμος

https://www.synchronathemata.gr/gynaikoktonies-stin-pandimia-covid-19-ena-scholio-gia-tin-kathimerini-via-se-exairetikoys-kairoys/

Περίληψη (Συγγραφέα)

Η τελευταία πύκνωση των γυναικοκτονιών αξιολογείται συχνά στον δημόσιο (ακτιβιστικό, πολιτικό, ιατρικό, μιντιακό) λόγο ως μία από τις πολλαπλές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Πιο συγκεκριμένα, το μέτρο της οικιακής καραντίνας και η αναγκαστική επικέντρωση των διά ζώσης κοινωνικών σχέσεων στην πυρηνική οικογένεια, στους συμβίους και στα παιδιά, έθεσαν τον οικιακό χώρο στο επίκεντρο της υγειονομικών μέτρων ως τόπο ασφάλειας και προστασίας.[1] Απεναντίας, οι κοινωνικές επαφές εκτός πυρηνικής οικογένειας που δεν διέμεναν κάτω από την ίδια στέγη είτε περιορίστηκαν σε μια εξ αποστάσεως επικοινωνία είτε διακόπηκαν. Η κοινωνική απόσυρση, η τήρηση αποστάσεων, η χρήση μάσκας, αντισηπτικών και καθαριστικών επέφεραν την υποχρεωτική συμβίωση με τους «οικείους» και την ενδεχόμενη βιαιότητά τους σε συνθήκες κακομεταχείρισης. Από την άλλη πλευρά, η άνιση έμφυλη κατανομή των εργασιακών και οικιακών καθηκόντων, της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, επιβάρυναν την έμφυλη ασυμμετρία και τη θηλυκή «ευαλωτότητα». Η καμπάνια «Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς» αποδείχθηκε ένα τραγικό οξύμωρο για πολλές γυναίκες, αφού οι αριθμοί των καταγγελιών των περιστατικών έδειξαν αύξηση της έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας. Στον παραπάνω αναγωγισμό, η κρίση μπορεί να εξηγηθεί ως το αποτέλεσμα μικρότερων κρίσεων και θυμίζει τη διασύνδεση της οικονομικής κρίσης με την αύξηση των καταθλιπτικών «κρουσμάτων» και των αυτοκτονιών. (Απόσπασμα του κειμένου).

Λέξεις-Κλειδιά (Συγγραφέα)

Ετικέτες

Γυναικοκτονία, Βία κατά των γυναικών, Covid-19 – πανδημία

Επιστημονικό Πεδίο

Κοινωνιολογία

Παρατηρήσεις

Βιβλιογραφική Αναφορά

Πεγκλίδου, Α. (2021). Γυναικοκτονίες στην πανδημία covid-19: ένα σχόλιο για την καθημερινή βία σε εξαιρετικούς καιρούς. Σύγχρονα Θέματα, 153-154, 10-11.