Συγγραφέας

Πάκα Αναστασία

Τίτλος

Γυναικείες μορφές στην ελληνική ζωγραφική στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου: φεμινιστική προσέγγιση

Πανεπιστήμιο

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Φιλοσοφική. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Έτος

2012

Σύνδεσμος

http://hdl.handle.net/10442/hedi/28339

Περίληψη (Συγγραφέα)

Στην εργασία διερευνώνται οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ εικαστικής κουλτούρας και της έμφυλης διαφοράς στα ζωγραφικά έργα του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. H φεμινιστική <ανάγνωση>, φεμινιστική αποδόμηση κειμένων της Ιστορίας της Τέχνης θέτοντας ζητήματα υποκειμενικότητας, έμφυλων ιεραρχιών και εξουσίας, πλαισιώνει νοήματα και αναπαραστάσεις, εκθέτει τις ταξικές, έμφυλες και άλλες ασυμμετρίες και ιεραρχίες ,διαφοροποιώντας τον <κανόνα> που καθιερώνει συγκεκριμένους τρόπους δημιουργίας αλλά και θέασης των ζωγραφικών έργων. Η φεμινιστική κριτική εκ νέου ανάγνωση προτείνει μια ψυχοσυμβολική διάσταση στην επιρροή του κανόνα. Αντί να πριμοδοτεί το μοναδικό υποκείμενο, τον καλλιτέχνη, συσχετίζει τα έργα με τα ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα ,λαμβάνοντας όχι εικόνες γυναικών, αλλά σημεία. Κατά το σχέδιο των φεμινιστριών, ερευνώνται τα ίδια έργα, αλλά στόχο της έρευνας συνιστά η κοινωνικοψυχική παραγωγή της έμφυλης διαφοράς και των σχέσεων εξουσίας σε συνάρτηση και με τους σχηματισμούς της φυλής και της κοινωνικής τάξης. Τα έργα που εξετάζονται αποτελούν λογοθετικές πρακτικές, τόπο συγκρότησης, ρύθμισης και κανονικοποίησης της θηλυκότητας μέσα στο πλέγμα των κοινωνικών και έμφυλων σχέσεων εξουσίας στην ελληνική κοινωνία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου. Εξετάζεται, επίσης, όχι μόνο το αναπαριστώμενο αλλά και το αναπαριστόν σώμα, καθώς οι πίνακες αποτελούν ίχνη ενσώματων, ιστορικών, ταξικών και έμφυλων υποκειμενικοτήτων.

Λέξεις-Κλειδιά (Συγγραφέα)

Διαφοροποιώντα τον κανόνα, Έμφυλη διαφορά, Κοινωνικές / έμφυλες σχέσεις εξουσίες, Ψυχοσημειωτική ανάγνωση, Μητριαία ανάγνωση, Ψυχανάλυση, Σημειωτική, Φετιχισμός, Γυναίκα ως σημείο

Επιβλέπουσες/οντες

Παπανικολάου Μιλτιάδης,
Μυκονιάτης Ηλίας,
Εξάρχου Καλλιόπη

Ετικέτες

σπουδές φύλου, τέχνη, ταυτότητα φύλου, φύλο και σεξουαλικότητα

Επιστημονικό Πεδίο

Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες

Παρατηρήσεις

Βιβλιογραφική Αναφορά

Πάκα, Α. (2012). Γυναικείες μορφές στην ελληνική ζωγραφική στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου: φεμινιστική προσέγγιση. (Διδακτορική διατριβή). Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).