Συγγραφέας

Γλαντζή Ευαγγελία-Αικατερίνη

Τίτλος

Φύλο και εσωτερίκευση της καταπίεσης: προσωπική αυτονομία, έμφυλη βία και δικαιοσύνη

Πανεπιστήμιο

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σχολή Νομικής. Τομέας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου (Ιστορία, Φιλοσοφία, Κοινωνιολογία, Εκκλησιαστικό)

Έτος

2020

Σύνδεσμος

http://hdl.handle.net/10442/hedi/48130

Περίληψη (Συγγραφέα)

H εσωτερικευμένη καταπίεση του φύλου (στο εξής ΕΚτΦ) συνιστά μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που τίθενται στις σύγχρονες φεμινιστικές θεωρίες της προσωπικής αυτονομίας. Η συζήτηση που εξετάζει την σχέση μεταξύ της προσωπικής αυτονομίας και της ΕΚτΦ συνδέεται με το είδος του φιλελεύθερου φεμινισμού που υποστηρίζει ότι η προσωπική αυτονομία αποτελεί μία έννοια κλειδί κι ένα κανονιστικό μέτρο, τόσο για να διερευνηθούν τα προβλήματα της έμφυλης αδικίας, όσο και για να προταθούν λύσεις αναφορικά με την επίτευξη του στόχου της έμφυλης δικαιοσύνης. Οι Diana Tietjens Meyers και Marilyn Friedman αποτελούν τις κυριότερες σύγχρονες εκπροσώπους του ανωτέρω είδους φιλελεύθερου φεμινισμού. Στην παρούσα διατριβή, η οποία αποτελείται από τρία μέρη, επιχειρείται μία προσέγγιση στο πρόβλημα της ΕΚτΦ και της σχέσης του με την έμφυλη βία, μέσα από την ανάπτυξη ενός ρωλσιανού φιλελεύθερου φεμινισμού της προσωπικής αυτονομίας. Στο πρώτο μέρος της διατριβής, διατυπώνεται μία-όπως αποκαλείται, εδώ- ρωλσιανή φεμινιστική αντίληψη της ΕΚτΦ, ως μίας διακριτής μορφής καταπίεσης των γυναικών. Στο δεύτερο μέρος, εξετάζεται ένα σύνολο από σύγχρονες θεωρίες της προσωπικής αυτονομίας που επιχειρούν να ανταποκριθούν-ρητά ή υπαινικτικά- στο πρόβλημα της ΕΚτΦ. Στην συνέχεια, διατυπώνεται μία θεωρία της προσωπικής αυτονομίας με σκοπό να ανταποκριθεί στο πρόβλημα της ΕΚτΦ, η οποία, -όπως υποστηρίζεται στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται-, αποφεύγει σε εννοιολογικό, κανονιστικό και πολιτικό επίπεδο, τα προβλήματα που εμφανίζουν οι θεωρίες που εξετάστηκαν. Στο τρίτο μέρος, κι αφού ήδη από το πρώτο μέρος έχει καταδειχθεί ποια είναι σχέση της μειωμένης γυναικείας προσωπικής αυτονομίας λόγω ΕΚτΦ με την συστηματικότητα της έμφυλης βίας, επιχειρείται μία προσέγγιση στο πρόβλημα της έμφυλης βίας από την σκοπιά της δικαιοσύνης. Η συγκεκριμένη κανονιστική προσέγγιση στο πρόβλημα της έμφυλης βίας βασίζεται τόσο στην “Θεωρία της Δικαιοσύνης” του John Rawls, όσο και σε όσα αναπτύχθηκαν στα δύο προηγούμενα μέρη ήτοι μία ρωλσιανή-φεμινιστική αντίληψη της ΕΚτΦ, ως μίας διακριτής μορφής καταπίεσης που πλήττει την γυναικεία προσωπική αυτονομία και μία θεωρία της προσωπικής αυτονομίας που ανταποκρίνεται στο πρόβλημα της ΕΚτΦ.

Λέξεις-Κλειδιά (Συγγραφέα)

Προσωπική αυτονομία, Φιλελεύθερος φεμινισμός, Έμφυλη βία, Εσωτερικευμένη καταπίεση του φύλου, Ρωλς, Τζων

Επιβλέπουσες/οντες

Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος
Βασιλόγιαννης Φίλιππος
Βουτσάκης Βασίλειος

Ετικέτες

Δεύτερο κύμα φεμινισμού, Έκτρωση – Σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα – Αυτοδιάθεση, βία κατά των γυναικών, Δικαιοσύνη-Ποινικό Σύστημα

Επιστημονικό Πεδίο

Νομική Επιστήμη

Παρατηρήσεις

Βιβλιογραφική Αναφορά

Γλαντζή, Ε.-Α. (2020). Φύλο και εσωτερίκευση της καταπίεσης: προσωπική αυτονομία, έμφυλη βία και δικαιοσύνη. (Διδακτορική διατριβή). Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.