Μία από τις αφετηρίες για αυτή την έρευνα ήταν η παρατήρηση ότι το αρχείο και οι αρχειακές πρακτικές τείνουν να αποκτήσουν κεντρική σημασία για πρόσφατες φεμινιστικές και queer αντιστάσεις ενάντια στην έμφυλη βία στο ελληνικό πλαίσιο.

Από αυτή τη σελίδα μπορείτε να περιηγηθείτε σε μία σύντομη λίστα που περιλαμβάνει 15 επιλεγμένα φεμινιστικά και queer αρχεία και αρχειακές πρακτικές. Αυτή δεν είναι ούτε μια περιεκτική, και κάθε άλλο παρά μία ολοκληρωμένη λίστα τέτοιων αρχείων και πρακτικών. Αυτά τα 15 αρχεία και αρχειακές πρακτικές επιλέχθηκαν επειδή είχαν διαμορφωτικό ρόλο στην στις ερευνητικές διαδρομές που ακολουθήσαμε για τη δημιουργία του θραυσματικού αφηγήσεων διαταραγμένου αρχείου του προγράμματος. Η διαδικασία της επιλογής τους προέκυψε μέσω μιας κάπως αντίστροφης διαδικασίας από αυτή που αρχικά σχεδιάστηκε: Ξεκινώντας από περιπτώσεις φεμινιστικής και queer αρχειοθετήσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο των σύγχρονων αγώνες κατά της βίας που σχετίζεται με το φύλο στην Ελλάδα, και στη συνέχεια επιστρέφοντας σε αρχεία και αρχειακές πρακτικές που εμπλέκονται σε αυτές τις πολιτικές του παρόντος.

Εδώ, αντλούμε άμεσα μεσα από το έργο της Kate Eichhorn και το το βιβλίο της, The Archival Turn in Feminism. Οι όροι «αρχειοθέτηση» ή »αρχειουθετήσεις» δεν αναφέρονται στις συμβατικές πρακτικές που εκτελούνται από αρχειοφύλακες, βιβλιοθηκονόμους και άλλους στη διατήρηση, τεκμηρίωση και ευρετηρίαση αρχειακών υλικών. Αντίθετα, η «φεμινιστική και queer αρχειοθέτηση» υποδηλώνει μια σειρά παρεμβάσεων και πρακτικών που  πηγαίνουν πέρα από τις συμβατικές ορισμούς του αρχείου. Σηματοδοτούν πρακτικές κατασκευής αρχείων και παραγωγής και συλλογής αρχειακών τεκμηρίων ως δραστηριότητες παραγωγής γνώσης και ως φεμινιστικές και queer πολιτικές παρεμβάσεις στο παρόν.