Συγγραφέας
Τσακλάγκανου Γεωργία
Τίτλος
Ενημερωτική Μελέτη για τη Διεθνική Σωματεμπορία – Trafficking
Φορέας
Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)
Έτος
2001
Σύνδεσμος
https://www.kethi.gr/ereunes-meletes/i-diethniki-somatemporia-trafficking
Περιγραφή – Περίληψη
Το κείμενο αφορά σε μια ενημερωτική έκθεση για τη διεθνική σωματεμπορία γυναικών και παιδιών με έμφαση στα ακόλουθα θέματα: ορισμός και εννοιολόγηση της διεθνικής σωματεμπορίας, τα θύματα και οι συνέπειες του φαινομένου, οι διαστάσεις και η έκτασή του σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, η σχέση της διεθνικής σωματεμπορίας, της μετανάστευσης και της πορνείας, οι παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση και ανάπτυξη της διεθνικής σωματεμπορίας, κ.λπ. Έμφαση δίνεται στη θεσμική αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Λέξεις-Κλειδιά (της έκδοσης)
διεθνική σωματεμπορία, trafficking, πορνεία, παράνομη διακίνηση, οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, μετανάστευση, ανθρώπινα δικαιώματα, πορνογραφία
Ετικέτες
Trafficking, Πορνεία, Νομοθεσία – Πολιτικές
Παρατηρήσεις
Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Μελέτη για το προφίλ των δραστών ενδοοικογενειακής βίας, αξιολόγηση των θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες, προτάσεις βελτίωσης των θεραπευτικών προγραμμάτων με στόχο την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας” με σκοπό την κατάρτιση του προφίλ των δραστών καθώς και την αξιολόγηση των θεραπευτικών προγραμμάτων στα οποία εντάσσονται οι θύτες στο πλαίσιο της ποινικής διαμεσολάβησης. Στην έρευνα συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων υλοποίησης που, έπειτα από παραπομπές που γίνονται από τις Εισαγγελικές Αρχές, αναλαμβάνουν την διαδικασία συμβουλευτικής θεραπείας στο πλαίσιο της ποινικής διαμεσολάβησης. Επίσης, στην έρευνα συμμετείχαν και εκπρόσωποι κρατικών φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας (Εισαγγελίες, Αστυνομικά Τμήματα). Η έρευνα συγκέντρωσε στοιχεία και δεδομένα προκειμένου να αναδειχθούν αποτελεσματικοί τρόποι δόμησης των συμβουλευτικών-θεραπευτικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσονται δράστες ενδοοικογενειακής βίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας εξήχθησαν από τη συλλογή ποσοτικών στοιχείων και δεδομένων από στατιστικά αρχεία της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και βάσει των ποιοτικών στοιχείων που προέκυψαν από εστιασμένες συζητήσεις και focus groups που διεξήχθησαν με εκπροσώπους φορέων υλοποίησης προγραμμάτων και με στελέχη Δικαστικών Αρχών και Αστυνομικά Τμήματα. Στην παρούσα έκθεση, γίνεται αναφορά στη μεθοδολογία και στα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη διεξαγωγή της έρευνας, στην ανάλυση των αποτελεσμάτων που συλλέχθηκαν από τους συμμετέχοντες στην έρευνα. Tα αποτελέσματα της έρευνας κατέγραψαν ότι τα περιστατικά αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, αν και υφίστανται προσπάθειες, είτε σε νομοθετικό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε σε κοινωνικό επίπεδο, προκειμένου να διαχειριστούν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Τα ευρήματα της μελέτης, διαπίστωσαν ότι, εκ μέρους των αρμοδίων του κράτους δικαίου και όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος, τίθεται σοβαρά προς συζήτηση η εδραίωση ενός ισχυρότερου πλέγματος συνεργασίας, για να καταστεί μια ισχυρή βάση, ισχυρά βήματα και αλληλένδετα επίπεδα συνέργειας, για την από κοινού πρόληψη, διαχείριση και πάταξη αυτής της μάστιγας της κοινωνίας μας.
Βιβλιογραφική Αναφορά
Τσακλάγκανου, Γ. (2001). Ενημερωτική μελέτη για τη διεθνική σωματεμπορία – Trafficking. Αθήνα: Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ).