Είδος: Σε φυσικούς εκθεσιακούς χώρους και σε ψηφιακή μορφή.

Ιστοσελίδα: https://foundation.parliament.gr/el/ekthesi/o-feminismos-sta-hronia-tis-metapoliteysis-1974-1990-idees-syllogikotites-diekdikiseis

 

Βασικές πληροφορίες

Με βάση την επίσημη παρουσίασή της, η έκθεση, ‘Ο φεμινισμός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις’ προσπαθεί μέσα από:

‘…Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, βιβλία και περιοδικά’ να παρουσιάσει ‘τις ιδέες, τις διεκδικήσεις, τη συγκρότηση δυναμικών συλλογικοτήτων και τη δράση τους στο πλαίσιο του δραστήριου φεμινιστικού κινήματος, το οποίο στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 επηρέασε σημαντικά την ελληνική κοινωνία, αναδεικνύοντας και νέες πτυχές του αγώνα για τη γυναικεία απελευθέρωση’.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την άνοιξη του 2017 στην Αθήνα. Σε επόμενη φάση, μεταφέρθηκε και σε άλλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Βόλος, Πάτρα).

Είναι διαθέσιμη και ως ψηφιακή έκθεση στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος της Βουλής.

 

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η ψηφιακή έκθεση έχει οργανωθεί ως μία προσπάθεια συλλογής και επιλογής ‘σημαντικών αρχειακών τεκμηρίων’, τα οποία τακτοποιούνται και συσχετίζονται στο πλαίσιο μίας μεγάλης αφήγησης για την ιστορία του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

H έκθεση χρησιμοποιεί το αρχειακό υλικό για να κατασκευάσει μία μάλλον γραμμική αφήγηση για ιστορία του φεμινιστικού κινήματος την περίοδο 1974-90: Από την νέα ορατότητα μετά την πτώση της χούντας, στην ενδυνάμωση, τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις, στην θεσμική αναγνώριση και στις θεσμικές αλλαγές για την ισότητα των φύλων, και τέλος στην κρίση του φεμινιστικού κινήματος και την σιωπή.

Η έκθεση χρησιμοποιεί επιλεγμένο αρχειακό υλικό κυρίως από υπάρχοντα φεμινιστικά αρχεία: το αρχείο Δελφύς, το ιστορικό αρχείο της Γενικής Γραμματείας  Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και προσωπικά αρχεία ακτιβιστριών με δράση στο χώρο του αυτόνομου κινήματος για αυτή την χρονική περίοδο (Αγγέλικα Ψαρρά, Μαρία Ρεπούση, Αθηνά Λεκκάκου και άλλες).

Η έκθεση προβάλλει τις γυναικείες συλλογικότητες ως τους βασικούς φορείς φεμινιστικού λόγου και κινητοποιήσεων στην πρώτη περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Προτείνει μία κατηγοριοποίηση των γυναικείες συλλογικότητες σε: Γυναικείες Οργανώσεις / Γυναικείες ομάδες εντός των πολιτικών κομμάτων / Αυτόνομες ομάδες / Συλλόγους, συνδέσμους, κινήσεις.

Τα εισαγωγικά κείμενα επεξηγούν συνοπτικά αυτή την κατηγοριοποίηση με κάποιες σύντομες αναφορές σε εντάσεις και διαφωνίες εντός του χώρου, αλλά η έκθεση μοιάζει να αποφεύγει να τις αναδείξει και να τις διαπραγματευτεί.

 

Η έκθεση και η έμφυλη βία

Η ψηφιακή έκθεση οργανώνει τις διεκδικήσεις του φεμινιστικού κινήματος σε τέσσερις θεματικές κατηγορίες::

  • Οικογενειακό Δίκαιο
  • Αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος
  • Ποσοστώσεις
  • Στράτευση, Εργασία, Ειρήνη

Το ζήτημα της έμφυλης βίας εξετάζεται στο περιθώριο της θεματικής για την ‘αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος’, η οποία επικεντρώνει κυρίως στην αντισύλληψη και στο αίτημα για ελεύθερες και δωρεάν εκτρώσεις.

Έχουν επιλεγεί αρχειακά τεκμήρια (φωτογραφίες και αφίσες) σχετικά με τις κινητοποιήσεις ενάντια στη βία και στους βιασμούς τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980 και παρουσιάζονται δύο σχετικά κείμενα από το Σπίτι των Γυναικών και την Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών Θεσσαλονίκης.

Εικόνες

Φωτογραφία της αφίσας για τα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος της Βουλής, 2017.