Είδος: Ψηφιακό
Ιστοσελίδα: https://isotita.gr/vivliothiki-thematwn-isotitas/arxeio-proforikwn-martyriwn/
Βασικές πληροφορίες
Το Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών περιλαμβάνει 62 βιογραφικές συνεντεύξεις (σε ηχητικά ντοκουμέντα ή βίντεο μαζί με τις σχετικές απομαγνητοφωνήσεις τους) γυναικών-πληροφορητριών που διακρίθηκαν είτε για τη συμμετοχή τους στο γυναικείο κίνημα, είτε σε συλλογικές ή ατομικές δράσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του Εμφυλίου, της Δικτατορίας, είτε υπήρξαν πρωτοπόρες σε διάφορους τομείς του δημόσιου βίου (εργασία, εκπαίδευση, πολιτική, συνδικαλισμός, γράμματα, τέχνες).
Το αρχείο υλοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).
Οι πρώτες συνεντεύξεις έγιναν το 2013. Το πρότζεκτ μοιάζει ότι σταμάτησε αμέσως μετά. Οι περισσότερες συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 2022-23.
Μεθοδολογικές παρατηρήσεις
Η συλλογή των προφορικών μαρτυριών έγινε μέσα από την διενέργεια βιογραφικών συνεντεύξεων που πήραν οι ερευνήτριες του ΕΚΚΕ. Οι περισσότερες συνεντεύξεις είναι μεγάλης διάρκειας (3 ώρες) και κάποιες μικρότερης.
Στο αρχείο βιογραφούνται 62 λευκές, Ελληνίδες γυναίκες, από τις οποίες δύο λεσβίες ακτιβίστριες με ξεχωριστό ρόλο στη Μεταπολιτευτική ιστορία του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος – η Μαρία Cyber (Μαρία Κατσικαδάκου) και η Ειρήνη Πετροπούλου. Στην ιστοσελίδα του αρχείου δεν βρέθηκε καμία αναφορά όπου να γίνεται σύνδεση αυτής της φεμινιστικής αρχειοθέτησης με έναν διαθεματικό προβληματισμό που να να λαμβάνει υπόψιν του τις διαστάσεις της φυλής, της ταυτότητας φύλου, και του σεξουαλικού προσανατολισμού.
Η αναζήτηση στο αρχείο γίνεται με 2 τρόπους: α) Από την λίστα ονομάτων των επιφανών γυναικών και β) θεματικά μέσω ετικετών (tags).
Το αρχείο και η έμφυλη βία
Η έμφυλη βία γίνεται ορατή μέσω των βιογραφικών αφηγήσεων των 62 γυναικών, κατά κύριο λόγο ως ένα πεδίο, όπου είχαν σημαντική δράση ως ακτιβίστριες, δικηγορίνες, κοκ.
Σε μία πρώτη ανάγνωση του περιεχομένου του αρχείου, η έμφυλη βία συζητείται εκεί που οι συνεντευξιαζόμενες επιλέγουν να επικεντρώσουν σε αυτή ή/και εκεί όπου η δράση τους είναι με άμεσο τρόπο συνδεδεμένη με τις φεμινιστικές αντιστάσεις απέναντί της.
Για παράδειγμα, η συνέντευξη με την Σίσυ Βωβού εστιάζει στις γυναικοκτονίες, με τη Νίκη Ρουμπάνη στο τράφικινγκ, με την Καίτη Κωσταβάρα-Παπαρήγα στις εμπειρίες τις από τις δίκες βιασμού στις οποίες συμμετείχε ως συνήγορος των θυμάτων.
Έχουν επιλεχθεί από τις ερευνήτριες 4 ετικέτες που συνδέουν και θεματικά τις αφηγήσεις γύρω από την έμφυλη βία:
- γυναικοκτονίες / femicides
- τραφικινγκ / human trafficking
- ενδοοικογενειακή βία / domestic violence
- έμφυλη βία / gender-based violence
Εικόνες
Screenshot από την πρώτη σελίδα του Αρχείου Προφορικών Μαρτυριών, 2024