Περιγραφή - Στόχοι
Η έρευνα τοποθετείται σε μια συγκυρία όπου καταγράφεται μια αισθητή κλιμάκωση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα, όπου στοχοποιούνται όχι μόνο γυναίκες και μεμονωμένα υποκείμενα, αλλά και λοατκι+ κοινότητες και φυλετικοποιημένες ομάδες στο σύνολό τους. Ταυτόχρονα, τόσο οι ακαδημαϊκές όσο και οι ακτιβιστικές θέσεις και λόγοι έχουν ισχυροποιηθεί και έχουν κατακτήσει διευρυμένη ορατότητα στο δημόσιο χώρο.
Σκοπός του προγράμματος είναι, λοιπόν, να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι εν γένει προσανατολισμοί της έρευνας και οι ενοιολογήσεις του φύλου και της βίας, το πώς διαχέονται και καθίστανται αντικείμενο επεξεργασίας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης φεμινιστικής και κουηρ κινηματικής δυναμικής, που συνδιαλέγεται και ενδεχομένως αναδιατάσσει το πεδίο σπουδών φύλου στην Ελλάδα σήμερα. Κατά τούτο, η έρευνα προκρίνει μια κριτική και αναστοχαστική ματιά σχετικά τόσο τις σπουδές φύλου όσο και τις συμβολές των κινημάτων και των κοινοτήτων γνώσης στη διαμόρφωση των εκάστοτε θέσεων και λόγων. Και, για το λόγο αυτό, εστιάζει στην κοινωνική παραγωγή της γνώσης για το φύλο και την έμφυλη βία στον ακαδημαϊκό και κινηματικό χώρο, ως σχετικά αυτόνομους κόμβους ευρύτερων, εθνικών και διεθνικών, δικτύων.
Υπό αυτή την έννοια, η εστίαση της έρευνας, αφενός μεν στη σχέση μεταξύ σπουδών φύλου και ακτιβισμών και, αφετέρου, στο ζήτημα της έμφυλης βίας και των σχετικών θεωρητικών-μεθοδολογικών διακυβευμάτων, αρθρώνεται σχηματικά δύο ερωτήματα:
α) Πως και κατά πόσο επηρεάζει η θεσμοθέτηση των σπουδών φύλου την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και τους πολιτικο-ιδεολογικούς άξονες του κινήματος στο ζήτημα της έμφυλης βίας και, ταυτόχρονα, πως επιδρά η δυναμική του κινήματος στην εγκατάσταση και διεύρυνση των σπουδών φύλου, στη διαπραγμάτευση των εννοιολογήσεων και των πολιτικών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας; Με άλλα λόγια, το GeStuRe ασχολείται με το πώς αλληλεπιδρούν οι θεσμικοί και κινηματικοί λόγοι και πως επηρεάζουν την κατανόηση και τις πρακτικές σχετικά με την έμφυλη βία.
β) Πώς αναπαρίσταται η βία που σχετίζεται με το φύλο και τι είδους σιωπές ή αποκλεισμοί λανθάνουν στον φεμινιστικό ή/και κουηρ λόγο, συνομολογώντας ορισμένα είδη βίας λιγότερο ορατά, πιο νομιμοποιημένα ή κανονικοποιημένα;
Ειδικότεροι στόχοι του ερευνητικού προγράμματος είναι…
Να ερευνήσει τη σχέση μεταξύ των σπουδών φύλου και των ακτιβισμών για το φύλο, επισημαίνοντας αντιθέσεις, αντιφάσεις ή/και συγκλίσεις μεταξύ των δύο πεδίων όσον αφορά το ζήτημα της έμφυλης βίας.
Να αναλύσει τους φεμινιστικούς και κουηρ λόγους προκειμένου να αναδειχθούν διαφορετικές εννοιολογήσεις και θεματοποιήσεις της έμφυλης βίας, όπως και να διερευνήσει το εάν οι σπουδές φύλου έχουν επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κατανοούνται οι έμφυλες σχέσεις και ταυτότητες στο δημόσιο διάλογο.
Να διερευνήσει το πώς διαμορφώνονται οι φεμινιστικές και κουηρ κινηματικές αντιλήψεις, θέσεις και λόγοι σχετικά την έμφυλη βία, με εστία έρευνας και παρατήρησης την Αθήνα και την Κρήτη, δυο πλαίσια με διαφορετική ιστορία και δυναμική στο φεμινισμό και την έμφυλη βία.
Να αναδείξει όψεις της έμφυλης βίας που βρίσκονται εκτός του εύρους των ερωτημάτων που τίθενται στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών θεσμών ή θεωρείται ότι υποβαθμίζονται, ενώ αναδεικνύονται στους κόλπους των κινημάτων, προκειμένου να ανιχνεύσει τα σημεία τομής μεταξύ των κοινωνικών και των επιστημικών διαστάσεων της έμφυλης βίας.