Συγγραφέας
Βουγιούκα Άννα, Καζάνη Έρρικα
Τίτλος
Έκθεση για τη Νομοθεσία και τις Πολιτικές που αφορούν την Διαδικτυακή/ Τεχνολογικά υποβοηθούμενη Έμφυλη Βία
Φορέας
Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών – ΔΙΟΤΙΜΑ & Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Έτος
2023
Σύνδεσμος
https://diotima.org.gr/wp-content/uploads/2024/01/ekthesi-gia-th-nomothesia-gia-tin-emfili-via.pdf
Περιγραφή – Περίληψη
Όπως έχει αναγνωριστεί ευρέως και έχει τεκμηριωθεί μέσω ερευνών και κειμένων πολιτικής που έχουν εκπονηθεί σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι τεχνολογίες πληροφορίας/πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), όπως και το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο έχουν μετασχηματίσει τις υφιστάμενες μορφές έμφυλης βίας, αλλά έχουν οδηγήσει και στην ανάδυση νέων μορφών, επιτρέποντας την αναπαραγωγή της έμφυλης βίας από απόσταση, χωρίς σωματική επαφή και πέρα από σύνορα, συχνά μέσω της χρήσης ανωνύμων προφίλ. Η χρήση ΤΠΕ εμπεριέχει τον κίνδυνο της εύκολης, ταχείας και διευρυμένης ενίσχυσης συγκεκριμένων μορφών έμφυλης βίας που οδηγούν στην πρόκληση ή ενίσχυση μεγάλης και μακράς διάρκειας βλάβης για τα θύματα. Οι ιδιαιτερότητες των ΤΠΕ, δηλαδή η γρήγορη εξάπλωση σε πλήθος τελικών χρηστών, η παγκόσμια ευρεσιμότητα, καθώς και η ανθεκτικότητα, η αναπαραγωγιμότητα και η επεκτασιμότητα της πληροφορίας, διευκολύνουν την επαφή των επιτιθέμενων με τις γυναίκες/τα κορίτσια που θέτουν στο στόχαστρο, καθώς και τον κίνδυνο της επαναλαμβανόμενης, παρατεταμένης ή διαρκούς θυματοποίησης με δεδομένες τις δυσκολίες απομάκρυνσης του υλικού που έχει χειραγωγηθεί ή έχει διαμοιραστεί μη συναινετικά. (Απόσπασμα από την Περίληψη)
Λέξεις-Κλειδιά (της έκδοσης)
Ετικέτες
Βία κατά των γυναικών, Νομοθεσία – Πολιτικές
Παρατηρήσεις
Έκθεση στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας (WP) 5 “Ευαισθητοποίηση σχετικά με την (Διαδικτυακή) Σεξουαλική Παρενόχληση”, του προγράμματος «PRESS: Πρόληψη – Απόκριση – Υποστήριξη νεαρών επιζωσών σεξουαλικής (διαδικτυακής) παρενόχλησης και βίας» με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συντονιστής φορέας είναι το Κέντρο Διοτίμα και εταίροι: το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και η Genderhood, σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ).
Βιβλιογραφική Αναφορά
Βουγιούκα, Α., Καζάνη, Ε. (2022). Έκθεση για τη Νομοθεσία και τις Πολιτικές που αφορούν την Διαδικτυακή/Τεχνολογικά υποβοηθούμενη Έμφυλη Βία. Παραδοτέο 5.6. PRESS: Preventing – RESPonding – Supporting – young survivors of GBV: sexual harassment, sexual and cyber violence. Αθήνα: Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών – Διοτίμα.