Είδος: Ψηφιακό
Ιστοσελίδα: https://queerathens.com/ (Η ιστοσελίδα δεν είναι πλέον ενεργή )
Οι προφορικές μαρτυρίες που συλλέχτηκαν είναι διαθέσιμες σε άλλες πλατφόρμες ως podcasts: [ Spotify, Apple & Google ]
Παλιότερες εκδοχές της ιστοσελίδας του αρχείου είναι διαθέσιμες μέσω του Internet archive: https://web.archive.org/web/20240220223747/https://queerathens.com/
Βασικές πληροφορίες
Συλλογή και καταγραφή προσωπικών αφηγήσεων από queer υποκειμενικότητες σε μορφή podcasts.
Στην περιγραφή του πρότζεκτ, οι δημιουργοί του αρχείου θέτουν σαν στόχο την ενδυνάμωση των πρακτικών για την διάσωσης των μαρτυριών και της queer ιστορίας της Ελλάδας και στην δημιουργία αίσθησης κοινότητας για τις ακροάτριες των αφηγήσεων.
Σήμερα είναι διαθέσιμες μόνο λίγες στον αριθμό σύντομες προφορικές βιωματικές αφηγήσεις (40 λεπτά με 1 ώρα).
Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν το 2022. Από τότε μοιάζει να μην συνεχίζεται η αρχειακή δραστηριότητα.
Μεθοδολογικές παρατηρήσεις
Στην παρουσίαση του πρότζεκτ δίνεται έμφαση στην σημασία και την δύναμη της προφορικής ιστορίας ως μεθόδου ανάδειξης των περιθωροποιημένων φωνών και υποκειμενικοτήτων, όπως τα queer άτομα.
Οι λίγες προφορικές μαρτυρίες που είναι σήμερα δημοσιευμένες δεν έχουν προκύψει από την τήρηση μίας τέτοιας μεθοδολογικής κατεύθυνσης με αυστηρούς όρους. Μοιάζει να έχει γίνει σημαντική επεξεργασία του ηχητικού υλικού από τις συνεντεύξεις για να προσαρμοστούν στη φόρμα ενός podcast που δύναται να έχει ευρεία απήχηση (τα podcast του αρχείου είναι μικρής σχετικά διάρκειας και ακούγονται σαν μία συρραφή των πιο σημαντικών βιωμένων γεγονότων που συνδέονται με την queer ταυτότητα των αφηγητριών, χωρίς αφηγηματικές παρεκκλίσεις και κόβοντας στο μοντάζ (μπορούμε να υποθέσουμε) τις μη-σχετικές εμπειρίες που θυμήθηκαν και εξιστόρησαν οι συνεντευξιαζόμενες.
Το αρχείο προσπαθεί κατά τους δημιουργούς του να υιοθετήσει ένα πλαίσιο λειτουργίας όπου όλες οι προφορικές queer αφηγήσεις έχουν σημασία.
Έχουν αναρτηθεί μόνο 7 προφορικές αφηγήσεις (Ειρήνη Πετροπούλου,[1] Βαγγέλης Σκουφάς,[2] Αντώνης Ρόμπος[3] και 4 ανώνυμες).
Το αρχείο είναι και μάλλον θα παραμείνει αρκετά ισχνό από πλευράς περιεχομένου.
Παρόλο που οι συντονίστριες του αρχείου προτάσσουν την πρόθεσή τους να δημιουργηθούν θετικά αισθήματα και στάσεις απέναντι για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα,[4] οι προφορικές ιστορίες που έχουν δημοσιευτεί εκφεύγουν μερικώς από αυτή την τροχιά.
Για παράδειγμα, η προφορική μαρτυρία του Αντώνη Ρόμπου εστιάζει στα βιώματά του ως ψυχιάτρου σε νοσοκομεία και άλλες δομές και στην ιατρική και ιατρικοποιημένη βία που αντιμετωπίζουν ΛΟΑΤΚΙ υποκειμενικότητες και σώματα. Η αφήγηση του Ρόμπου περιλαμβάνει περιστατικά για την απάνθρωπη στάση απέναντι στους φορείς του HIV/AIDS κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990 και ιστορίες για την ομοφοβική και τρανσοφοβική ιατρική αντιμετώπιση άλλων ΛΟΑΤΚΙ ασθενών που γνώρισε ως γιατρός.
——
[1] Μέλος Κινήματος Ομοφυλοφίλων Ελλάδας (ΑΚΟΕ), εκδότρια και αρθρογράφος του περιοδικού ΑΜΦΙ, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοφυλοφιλικής Κοινότητας (ΕΟΚ) και αντιπρόεδρός της, ιδρυτικό μέλος της Λεσβιακής Ομάδας Αθήνας (ΛΟΑ), ιδρυτικό μέλος της Ομοφυλοφιλικής Λεσβιακής Κοινότητας Ελλάδας (ΟΛΚΕ). Συνέντευξή της περιλαμβάνεται και στο αρχείο προφορικών μαρτυριών της ΓΓΙΦ με επιφανείς γυναίκες και σε αφιέρωμα του ΑΣΚΙ για την Μεταπολίτευση (1974-89): https://www.youtube.com/watch?v=cDJBN_GqiNg&t=1213s
[2] Συντονιστής της Ομάδας @loatkiplus του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
[3] Νευρολόγος, Γιατροί του Κόσμου, Praksis. Υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2023.
[4] Βλ και την συνέντευξή τους στο Antivirus: https://avmag.gr/to-proto-archeio-ellinikis-koyir-proforikis-istorias-einai-gegonos/
Εικόνες
Screenshot από την ιστοσελίδα του αρχείου ελληνικής προφορικής queer ιστορίας, 2024.