Είδος: Ποικίλει

Έχουν αναρτηθεί και είναι διαθέσιμα ψηφιακά τους αποτυπώματα στο διαδίκτυο.

 

Βασικές πληροφορίες

Δημιουργία υπό κατασκευής queer αρχείων από νέες queer συλλογικότητες και εγχειρήματα που άρχισαν να δραστηριοποιούνται από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 στην Ελλάδα

Αυτή η συζήτηση έχει ανοίξει από εγχειρήματα σαν το Αθηναϊκό Μουσείο Κουίρ Τέχνης (AMOQA), το Φεμινιστικό Αυτόνομο Κέντρο Έρευνας (ΦΑΚ) και το ΛΑΛΑ. 

Αυτά τα queer αρχεία δεν κατασκευάζονται για να αποκτήσουν μία προκαθορισμένη και σταθερή υλική μορφή. Η δημιουργία τους είναι συνυφασμένη με την ζωντανή ιστορία και τις πολιτικές πρακτικές αυτών των συλλογικοτήτων. 

Το AMOQA ξεκίνησε να λειτουργεί το 2015. Το ΦΑΚ το 2019. Το ΛΑΛΑ το 2022.

 

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η μεθοδολογία της δημιουργίας queer αρχείων τίθεται ως ένα ερώτημα από αυτά τα εγχειρήματα, αποτελεί ένα ανοικτό, πολιτικό ζήτημα το οποίο τίθεται υπό συνεχή διερεύνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεθοδολογικές συζητήσεις δεν έχουν απαραίτητα ως ορίζοντα την αποκρυστάλλωση και την θέσπιση πρακτικών έρευνας και παρουσίασης ευρημάτων, αλλά παίρνουν την μορφή μίας αναστοχαστικής πρακτικής γύρω από το πώς μπορεί να παραχθούν γνώσεις από βιωμένες εμπειρίες καταπίεσης αλλά και από τη συλλογική αντίσταση και τους αγώνες αυτών των κοινοτήτων.

Τα queer αρχεία από κατασκευή προσπαθούν να εμπλακούν στις διεθνείς συζητήσεις για τις queer θεωρήσεις για το αρχείο και τις ιστορίες ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων.

Το AMOQA σε κείμενο που έχει δημοσιεύσει αυτό-παρουσιάζεται και ως ένα εγχείρημα που αποτελέσει  «ένα ζωντανό αρχείο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, ένα αρχείο συναισθημάτων, ευαλωτότητας, πένθους και οργής, απόλαυσης, κάβλας, φαντασιώσεων και ελπίδας έχουμε ως εργαλείο τις ερωτικές πολιτικές της δικτύωσης».[1]

Το ΛΑΛΑ αναφέρει το αρχείο Φ.Ι.Λ.Ε.Ν.Α.Δ.Α ως έναν από τους βασικού άξονες του πρότζεκτ: «Το ΛΑΛΑ είναι ένα μουσείο σε εξέλιξη με σκοπό την αρχειοθέτηση έργων και δράσεων καλλιτεχνών της αθηναϊκής underground σκηνής και της κούηρ κοινότητας διεθνώς. Ένα από τα μελήματά μας είναι η αρχειοθέτηση της αθηναϊκής queer ιστορίας και κάνουμε μια σειρά από βιωματικές συζητήσεις με πρόσωπα της ΛΟΑΤΚΙ ιστορίας. Έχουμε επίσης ξεκινήσει μινι-βιβλιοθήκη με θεωρητικά και καλλιτεχνικά βιβλία, περιοδικά, ζινάκια κλπ».[2]

 

Τα αρχεία και η έμφυλη βία:

Αυτές οι queer συλλογικότητες έχουν ως συστατικό τους στοιχείο τον αγώνα ενάντια σε όλες τις μορφές της ετεροπατριαρχικής, μισογύνικης, ομοφοβικής, λεσβιοφοβικής και τρανσφοβικής βία και στην κανονικοποίησή τους.

Από αυτή την οπτική, η ύπαρξή τους και οι δράσεις τους αποτελούν και μορφές ενσώματης αντίστασης στην έμφυλη βία.

Το ΦΑΚ έχει υλοποιήσει δύο πρότζεκτ που θα μπορούσαμε να δούμε ως αρχειακές πρακτικές κουηρέματος της προβληματικής της έμφυλης βίας.

Το πρότζεκτ ‘Why we fight’ – ένα αρχείο προσωπικών ιστοριών για το πώς διαφορετικές υποκειμενικότητες αποφάσισαν να εμπλακούν στον αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία. Σε σχέση με άλλες αρχειακές πρακτικές που εμπλέκονται με τη συλλογή προφορικών μαρτυριών για την έμφυλη βία, το πρότζεκτ κάνει ένα διαθεματικό άνοιγμα σε άλλες υποκειμενικότητες αλλά και προσπαθεί να διαφύγει της εξομολογιτικής προσέγγισης στην αφήγηση των ιστοριών έμφυλης βίας. 

Το πρότζεκτ ‘Έλα Να Σου Πω: Φεμινιστικές, λεσβιακές και κουήρ αφηγήσεις της μεταπολίτευσης’, που περιλάβανε και την έκδοση του ομώνυμου βιβλίου. Σε σχέση με άλλες αρχειακές πρακτικές που μπλέκονται με την καταγραφή της πρόσφατης ιστορίας της Ελλάδας, το πρότζεκτ προσπαθεί να επανεγγράψει την έμφυλη βία ως πανταχού παρούσα στην μεταπολιτευτική περίοδο – όχι μόνο στο πεδίο της θεσμικής βίας, αλλά και στους κινηματικούς χώρους και στις εκφάνσεις των πιο αλλά και των λιγότερο ριζοσπαστικών κοινωνικών διεκδικήσεων για την εδραίωση και την εμβάθυνση της δημοκρατίας.[3]

—-

[1] Βλ. το https://feministiqa.net/athinaiko-mouseio-queer-texnis-amoqa/

[2] Βλ. το https://lalaspiti.com/about/

[3] Η μεθοδολογική προσέγγιση που υιοθετεί η ομάδα του ΦΑΚ είναι επίσης διακριτή σε σχέση με άλλα εγχειρήματα φεμινιστικής προφορικής ιστορίας. Η κουήρ φεμινιστική προφορική ιστορία ως η μεθοδολογία του ‘Έλα να σου Πω’  συντελεί στην παραγωγή ενός βιβλίου-αρχείο που αναδεικνύει αλλά και προσπαθεί να διαπραγματευθεί τις εντάσεις μεταξύ των γηραιότερων αφηγητριών  και των νεότερων ερευνητριών αλλά και μεταξύ διαφορετικών φεμινιστικών οπτικών.

 

Εικόνες

Screenshot, Πρωτοβουλία Why we Fight του Φεμινιστικού Αυτόνομου Κέντρου Έρευνας, 2024.

 

Screenshot, AMOQA πάρτυ, 2024.